Karnabahar kısırı

Kısıra bayılırım. O hafif acı ekşi tadının hastasıyım. Tazecik maydanoz, nane ve tabii ki nar ekşisi ve sumak ve acı pul biber. Daha ne olsun. Sevdiğim bütün lezzetler burada! Amaaaa, nasıl şişirir beni. Doyasıya yiyemem, çatlayacak gibi olurum üçüncü kaşıktan sonra. Aynı tepki, etsiz çiğköftede de olduğuna göre, sanırım bulgurun etkisi bu.

Derken, bir grupta, sevgili Uğur Kabadayı‘nın bu tarifine denk geldim. Doğruya doğru, ilk başta biraz şüpheli yaklaştım. Karnabahar zaten gaz yapan bir zerzevat, bir de çiğden yiyince neler gelir başıma diye çekindim. Sonrasında hadi, ya bismillah deyip giriştim işe.

Karnabahar kısırı

Evde orijinal tarifteki kadar çok farklı otlarım yoktu. Maydanoz, nane ile yetinmek zorunda kaldım. Ama içine başka birşeyler daha ekledim. Bakalım siz de sevecek misiniz?

Öncelikle acayip bereketli bir salata olduğunu söylemem lazım. O yüzden ölçüyü komik olacak ama avuçla vericem 🙂 Haydi bakalım, buyurun, kulak memesi kıvamı, aldığı kadar suya.

  • 2 avuç dolusu karnabahar çiçeklere ayrılmış olmalı
  • 1 ortaboy kırmızı soğan küp küp doğranmış olacak
  • 1 çorba kaşığı biber salçası
  • yarım demet maydanoz, incecik kıyılmış
  • 4-5 kornişon turşu ince kıyılmış
  • 1 çay kaşığı kimyon
  • 2 diş sarmısak
  • 1 kapya biber
  • nar ekşisi
  • zeytinyağı
  • 4-5 dal nane

 

Karnabahar çiçeklerini rondodan geçirin. Pirinç tanesi gibi, incecik olacak. Hatta görüntüsü kısırlık bulgur gibi olacak.

 

 

Minik minik doğradığınız soğanları zeytinyağında şeffaflaşana kadar çevirin, içine salçanızı ve kimyonu ekleyin. Hepsi homojen olduğu zaman, içine karnabaharı boşaltın. Tencerede güzelce karıştırın. Evet, ocak hala açık, tencere veya derin tavanızda karnabaharı çeviriyoruz. Bu toplam 1-2 dakika falan sürecek.  Amaç karnabaharın pişmesi değil, hepsinin birbirine güzelce karışması. Sonra bu karışımı derin bir salata kabına alıyoruz ve ılınmaya bırakıyoruz.

Şimdi diğer malzemeleri hazırlayabiliriz….

Kapya biberleri, kornişon turşuyu, maydanozları incecik kıyıyoruz. Nanemizi ekliyoruz. Ben taze nane de, kuru nane de kullandım,her ikisi de gayet başarılı oldu bu arada, belirteyim.

Bu karışımı artık ılınmış olan karnabaharlarımızın üzerine boşaltıyoruz, bol sumak, ağız tadınıza göre acı biber ekleyebilirsiniz. En son nar ekşisi ekledik mi tamamdır.

Ben ekstra zeytinyağı eklemiyorum, soğanlardan gelen bir yağ yeterli oluyor. İşte bitti bu kadar.

Bol sebzeli, çok sağlıklı kıtır kıtır bir salata. Hem kıtırlığı ertesi güne de kalıyor. Fazla fazla yapınca, birkaç gün üst üste yiyebiliyorsunuz.

Afiyet şeker olsun!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.