Levrekli pilav

levrekli pilavİtiraf etmem lazım: Yemeği yapalı 2-3 hafta oldu. Yapım aşamasını fotoğrafladım, tarifi full detay yazdım, lakin, servis aşamasında maksat muhabbet, aman sofra boş kalmasın derken, fotoğraflamayı unuttum. 🙁  Şu fotoğraf işinde zaten çok başarılı değilim. Bir de fotoğraf çekemeyince moralim iyice bozuldu. Artanlardan bir porsiyon daha çıkarıp fotoğraflamaya çalıştım, ancak o moral bozukluğu ile sonuç daha da kötü oldu.

Ama eskileri karıştırırken, güzel bir foto yakaladım. Sonuçta, tarif önemli. Görsel daha da önemli. Yemeği anlaşılır kılan da o.Bazı blog’ları takip ettiğim zaman, fotoğrafın tarifin önüne geçtiğini de çok görüyorum. Sunum şahane, foto muhteşem, ancak tarif ya eksik, ya sonuç o değil. Neyse, biz kendi işimize bakalım.  Şimdi bu yüzden lütfen bu “sunum” fotoğraflarını sadece genel fikir vermesi için kullanın, inceleyin. Eminim sizler çok daha şık sunumlar yakalayabilirsiniz.

Bu yemeği ilk “duyduğumda” hemen yapmam lazım demiştim. Yemeği bana anlatan kardeşim, Nişantaşı’nda havalı bir lokantada yemiş. Yemek cidden havalı. 😀 Ama sadece kulaktan dolma, servisini bile görmeden, tadına bile bakmadan ne cesaret değil mi? Tarif güzel olunca, akıla da yatınca, pek de cesaret işi değil.

Yemeğin en güzel yanlarından biri, davet gününden 1 gün önce hazırlanabiliyor oluşu. Böylece son güne, son ana başka konulara, süslemeye, püslemeye zaman ayırabilirsiniz.

Öncelikle malzemelerle başlıyorum, tarif 16 kişilik, ancak miktarları azaltarak istediğiniz gibi ayarlayabilirsiniz. IMG_0823

  • 5-6 adet levreğin derisiz ve kılçıksız filetosu (Her balıktan 4 porsiyon çıkacak. Büyük levrekleri tercih edin 🙂 Hatta 1 levrek fazladan alın, neme lazım.)
  • 2 ortaboy sarı soğan
  • 4 dal biberiye
  • 6 yaprak defne

Pilavı için

  • 2 su bardağı pirinç
  • 1 iri soğan
  • 1/2 bardak zeytinyağı
  • 1 paket dolmalık fıstık
  • 1  paket dolmalık üzüm
  • 1 demet incecik kıyılmış dereotu. Yarısı pilava yarısı süslemeye gidecek
  • 2 limon kabuğu rendesi
  • tuz, tane karabiber

levrekli pilavBalıklarımızı pişirerek işe başlayacağız. Pilav veya karnıyarık tenceresi dediğimiz tarzda bir tencereye en fazla 5 fileto (yani yarım) levrek koyun. Arasına biberiye dallarını, defne yapraklarını, bütün olarak bıraktığınız soğanı ekleyin. Balıkların ancak üzerine çıkacak kadar da su ekleyin. Tuzunu, biberini unutmayın. Altını açın. balıklar pişene kadar haşlayın. Bu aşamada, balıkların çok kırılmamasına dikkat etmek lazım. Her bir parti haşlandıkça, balıkları süzerek, kırmamaya gayret ederek kapaklı bir kaba alın. Balıkların suyunu sakın atmayın. Azıcık havuç azıcık patates ve balık kırıntılarını fazlalıklarını ekleyerek, belki krema ile zenginleştirerek, maydanoz ile aroma katarak enfes bir çorba da çıkarabilirsiniz.

Biz ana yemeğimize dönelim:

2 bardak pirinç i normal pilav yaptığınız şekilde ıslatın. Zeytinyağının yarısını pilav tenceresine alın. Üzerine dolmalık fıstığı ekleyin, az renklenince, sıçandişi dedikleri gibi minnacık doğradığınız soğanları ekleyin, fıstıklar iyice renkelene kadar, soğanlar şeffaflaşana kadar kavurun. Üzerine pirincinizi ekleyin, bir iki çevirin. Suyunu, tuzunu ekleyin, bildiğiniz pilav gibi pişirin. Suyunu az çekerken, hani üzeri gözgöz olmuşken, üzerine limonların rendelenmiş kabuğunu ve suda beklettiğiniz kuş üzümlerini ekleyin. Kapağını kapatın, güzelce pişsin. Demlemeye aldığınız zaman, hani tencere kapağına havlu koyacağınız zaman, en son incecik kestiğiniz dereotunu ekleyin. Son kalan zeytinyağını dökün. Bırakın demlensin. Zeytinyağını bu şekilde son dakika eklemek, pilavınızın (veya hatta bütün zeytinyağlı sebzelerinizin) parlamasını sağlayacaktır. Dereotları da kararmadan renk verecek. Pilavınız iyice demlendikten sonra, çatalla havalandırarak karıştırmayı unutmayın.

Nasıl servis yapacağınızı baştan karar vermek işimizi kolaylaştır. Kalabalık misafir olduğu zaman, tek tek uğraşmamak için büyük kocaman bir tepside yapıyorum. Ama 6-7 kişi için yapacaksam, fırına girebilecek tek kaselerde yapmak daha şık oluyor sanki.

Pilavı ve balığı bu şekilde hazırladıktan sonra, isterseniz buzdolabına koyun, ertesi gün birleştirin, isterseniz fırına girecek gibi hazırlayın öyle buzdolabına koyun. Bu tamamen sizin yorgunluğunuza, buzdolabının durumuna bağlı. 😀

Eğer büyük tek bir tepsiye yapacaksanız;

levrekli pilavTepsinizi güzelce yağlayın. (Nemlendirmek için) Üzerine pilavınızı 1 parmak kalınlığında döşeyin. Sonra onun üzerine de iri parçalar halinde balığı yerleştirin. Deri kısmı üste gelecek şekilde. Sonra tepsinin üzerini alüminyum folyo ile kapatıp fırında ısıtacağız. Fırında 30 dakika kadar ısınması yeterli olacak. Herşey zaten piştiği için, sadece ısınması yeterli olacak. Fırından çıkarınca, sofraya götürmeden önce bol dereotu ile süsleyin.
Eğer tek tek yapacaksanız, tam tersi: Her kaseyi iyice yağladıktan sonra, en alta balık koyacağız. Üzerine de pilav. hafif bastırmak iyi olur, servis yaparken ters çevireceğimiz için dağılmaması lazım. Bu küçük kaseleri de fırında pişirip, her bir tabağa ters çevirip servis yapacağız. Üzerini dereotu ile süsleyebilirsiniz.

levrekli pilavYanına? En güzeli yeşil salata. Veya kabak salatası. Ama fazla karışık olmayan, tadı çok baskın olmayan, mülayim bir salata. 🙂

İşte özel sofralarınızı şenlendirecek, size övgüler yağdıracak enfes bir davet yemeği. Önceden hazırlanması ile elinizi rahatlatacak, sunumu ile göz dolduran bir yemek.

Afiyet şeker olsun!

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.