Lor peyniri yaptıııım..

Tarifini yıllar önce bulmuş, denemiş, yapmıştım. Sonuç da başarılı olunca, tarif kutusunda yerini almıştı. Şimdi zaman zaman tekrar yapıyorum. Tabii UHT olmayan, pastörüze olmayan gerçek günlük ÇİĞ süt bulabildiğimde lezzeti en güzel oluyor. UHT veya pastörize sütlerle de oluyor, ama o güzel tadı alamıyorum.

Derken, bizim sokakta SÜTÇÜ açıldı. Ciddi ciddi sütçü. Hem süt, hem de kendi yapımları peynirleri satıyorlar. Gayet başarılı olduklarını söylemem lazım. Yoğurdu, gerçek yoğurt, hani sulanan, ekşiyen yoğurt. Öyle jöle gibi, keserek yenenlerden değil. Tabii hayatında maalesef gerçek yoğurt yemeyenlere ekşi geldi, beğenmedi, ama olsun.

Neyse işte. Sütçü’den günlük süt alıp yapacağım artık.

Derken, ilk denememi geçen gün yaptım. Sizler için de fotoğrafladım. Demiştim ya, bütün maceraları iyisiyle kötüsüyle yazacağım diye, işte buyurun. LOR MACERASINA…

Öncelikle, Sütçü’ye gittiğimde, bütün günlük sütler bitmişti. Ama lor yapmak için alacağımı söyleyince, dur, şurada geri göndereceklerim vardı, ekşimiş olabilirler diyerek bir şişe çıkardı. Cam şişede, hiç de ekşi durmayan canım süt. Kaptım geldim.

1 litre sütü (UHT, pastörüze olmayan çiğ süt) kaynatmadan ısıtıyoruz. Eğer mutfak termometreniz varsa, 80 dereceye gelmesi lazım. Yoksa o zaman, üzerinde titreyen, buruşan incecik bir kaymak oluşup dumanı çıkıncaya kadar ısıtmamız gerekiyor. Benimki hiç de kesilmedi bu arada. 🙂

Daha sonra, içine sütü kesecek malzemeyi ekliyoruz. Bazı tariflerde sirke, bazılarında limon diyor. Evde limon kalmamış (iyi mi?) mecburen sirke ile yaptım. Tariflerde elma veya beyaz sirke diyor, o da yok. Ne şanssızlıktır ?! Ama bendeki inat keçide yok, yapılacak dedim mi yapılacak. Üzüm sirkesi neden olmasın?

1 litre süte 6 çorba kaşığı sirkeyi güzelce ekledim. Daha zaten ilk kaşıkta kesilmeye başladı. Sütçü’deki tezgartar’ın dediğini dinleyip sadece kesilene kadar eklemek en doğrusuymuş, ama ben tarifi takip edip 6 yemek kaşığı sirkeyi güzelce ekledim.

ricotta1 ricotta2 ricotta3İsterseniz tuz ekleyebilirsiniz. Ama tatlılarda kullanacaksanız, eklememenizi tavsiye ederim.

Sirkeyi ekledikten sonra, 1-2 dakika kadar karıştırıyoruz. Gittikçe kesiliyor, ve çökmeye başlıyor. Bu işlemler sırasında hep tahta kaşık kulandım.

Benim evde limon kalmadığı gibi, beyaz sirke de yokmuş. Elma sirkesi de daha yeni bittiği için bildiğimiz kırmızı üzüm sirkesine kaldım.  Onu kullanınca da, peynirim biraz pembemsi oldu. Peyniraltı suyu da maalesef çok ekşi sirke kokulu oldu. 

Bundan sonra, yapılacak birşey yok. 10 dakika kadar beklediğiniz zaman, süt iyice kesilip ayrışıyor zaten. İşlemi hızlandırmak için bazı kaynaklar, 1-2 dakika daha ısıtmayı / pişirmeyi öneriyor. Bazı kaynaklar ise, kapatıp bekle diyor. Benim ocağım elektrikli tip olduğu için, altını kapamama rağmen hemen soğumamıştı. Pişirmese bile sıcak tutmaya yaradı.

Peyniri ayırmak ve muhteşem peynir altı suyunu saklamak için ise biraz tülbent veya kağıt mutfak bonesi gerekiyor.

ricotta bone

 

Bir litre suyu alabilecek kadar büyük bir çanağın içine tel süzgecinizi koyun, üzerine boneyi veya tülbenti geçirin ve kesilmiş peyniri dökün.

 

 

 

 

suzulen ricotta

 

Bu aşamada, yine biraz bekliyoruz. Suyu süzülecek diye bekledim, ama hepsi süzülmedi. Ben de 5 dakikanın sonunda suyunu güzelce sıktım.

 

Başta bone dağılır mı diye korkmuştum, ama gayet dayanıklı çıktı.

sıkılan ricotta

 

Eğer kahvaltıda kullanacaksanız, daha sulu sulu daha güzel oluyor. Yok kek, cheesecake vs gibi kullanacaksanız o zaman kuru olmasında yarar var.

Bu peyniri buzdolabında maksimum 3 gün bekletebilirsiniz. Ama en güzeli hemen yemek. Yanında reçelle sabah kahvaltısında süper oluyor. Tavsiye ederim.

 

Bu arada 1 litre sütten topu topu 200 gr kadar çıktığını söylemem lazım. Bununla, cheesecake yapabilirsiniz, makarnalarınıza cevizle karıştırıp ekleyebilirsiniz, veya Fırında Lor deneyebilirsiniz.

Kalan süzülen peynir altı suyu ise bayağı fazla. Süzmeye başlarken ona göre iri bir kap seçin. Yoksa benim gibi, işlemin ortasında taşıma yapmak zorunda kalabilirsiniz.

Peyniraltı suyu (Whey) protein bakımından çok çok yararlı. Spor yapanlar, kas çalışanlar bunun tozuna dünya kadar para veriyor. Atmayıp kullanmaya çalışın. İtiraf.com, ben üzüm sirkesi ile yapınca, çok ekşi ve sirke kokulu oldu, doğrudan içmeye imkan yoktu. Bir kaç kullanım alanı şunlar;

  • Keklerde, pastalarda, süt kullanacağınız her yerde
  • Protein açısından çok zengin bir su olduğunu unutmayın. Az tuz ilavesi ile gelişme çağındaki çocuklara da içirebilirsiniz.  (mi acaba?)
  • Kinoa pişirirken kullanabilirsiniz. Proteine ilave protein eklemiş olursunuz.
  • Pizza veya ekmek yaparken hamuruna ekleyebilirsiniz. Ekşi maya kullanmış gibi oluyor.
  • Kedi veya köpeğinizin kuru mamasını ıslatabilirsiniz. Ba-yı-lı-yorlar! Tüyleri de daha parlak oluyor.

Demek ki neymiş?

Beyaz sirke veya limon kullanılacakmış.

Kesilinceye kadar azar azar ilave edilecekmiş. Bütün miktarı birden eklemeye gerek yokmuş 🙂

Afiyet olsun!

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.