Çikolatalı acı pasta

img_5216Başlığı atarken çok düşündüm. Acı çikolatalı pasta mı? Çikolatalı acı pasta mı. Sonuç ortada.. Acı çikolatalı desem, sanki bittermiş gibi olacak. En doğru tanımlama bu gibi geldi.

 

Tarifi bir MSA tarifinden uyarladım. Orada Acı Son kursuna gittiğimde, yine acı çikolatalı ama bir tart yapmıştık. Güzeldi, beğendim, ama illa farklı birşey deneyeceğim ya, bunu uydurdum.

Öncelikle, acı biler ve çikolata karışımından bahsetmeli. İlk duyanlara “ivvvreeeenç” veya “ay o ne be!” etkisi yapıyor. Doğrudur. Ancak yedikten sonra, benim gibi çikolata sevmeyenler bile durmak istemiyor. Çünkü iç baymıyor, arkadan arkadan gelen bir acısı var, içini ferahlatıyor. Yani acı için de bu terimi kullandım ya! Pes bana! Ama gerçekten, çikolatanın bazen fazla tatlı olan baygınlığını alıyor, bir anda canlandırıyor sizi.

Acı kıvamını ayarlamak tam anlamıyla size kalmış. Ben size kendi yaptığım gibi, yani pastayı yedikten sonra, ilk lokmayı yuttuktan sonra genizden gelen o acı halini anlatacağım. Siz isterseniz, diğer ipuçlarını takip ederek, “yandım Allah” dedirtecek kıvamda yapın.

img_5207Pastanın bir diğer güzelliği de, yapımını 1-2 güne yayabiliyor olmak. Kekini perşembe pişirip, cuma da ganaj ile birleştirip hazır edebilirsiniz. Hatta buzdolabında bir gün daha bile bekleyebilir. Dikkat etmeniz gereken tek şey, servis yapmadan 2-3 saat önce buzdolabından çıkarmak olmalı. Ganaj biraz yumuşayıp kendini bulsun diye.

Malzemeleri toplamak kolay; Erdüst tarımın ürettiği, marketlerde bulacağınız meksika biberleri ve bitter çikolata ana malzememiz. Bitter çikolata olarak ister Eti Karam 54% kullanın, ister Kahve Dünyasının bitter blok çikolatasını. İkisi de muazzam oluyor.

Benim kullandığım kalıp, 24 cm’lik, kare, kelepçeli bir kalıp. 24 dilim rahat çıkıyor. Size büyük gelebilir, o zaman, bütün malzemeleri yarıya indirebilirsiniz.

Pasta, ağırlıklı olarak ganajdan oluşuyor. Ancak içinde çok hafif ve yumuşak bir de pandispanyası var. O acı değil 😉 Çikolatalı nefis bir kek. Hatta isterseniz, aynı hamuru, minik muffin kaplarında pişirip, ganajı da üstüne sürebilir veya sıkabilirsiniz. 🙂 Alın size alternatif bir sunum. Kekin de 24 adet muffin yaptığını söylemem lazım sanırım. Bayağı bereketli bir tarif yani.

Önce kekini yapalım. Sonra ganaj kısmına geçeriz.

Keki

  • 2 yumurta
  • 2 bardak kefir
  • 2/3 cup sıvı yağ
  • 2 cup şeker
  • 2 cup un
  • 1/2 cup bitter kakao
  • Vanilya
  • 1 çay kaşığı karbonat

Önce sıvıları iyice karıştırın. Homojen bir kıvama gelsin.

Sonra unu, kakaoyu, vanilya ve karbonatı derin bir kaba eleyin, içine şekeri koyun ve güzelce karıştırın. Ortasına havuz açın, çatalla karıştırırken sıvıyı ekleyin. Hepsi homojen olana kadar karıştırın. Mikserle çırpmayın. Sadece çatalla veya en kabası çırpma teli ile karıştırın. İçinde topak kalmaması yeterli. Sonra yağladığınız ve altına yağlı kağıt serdiğiniz bir kalıba dökün. Doğru 175 derecelik ısınmış fırına.

Pişerken üzeri çatlayabilir, yamuk kabarabilir, no problem! Yaklaşık 40 dakika, FANSIZ yani TURBOSUZ, altüst olarak pişecek. Eğer fırınınız sadece fanlı çalışıyorsa, 30 dakika civarı kontrol edin derim. Kürdan testi yani. Kekiniz piştiği zaman, fırının kapağını aralayın, kalıp içindeyken soğusun. Aman fazla pişmediğinden emin olun.

Kekinizi bir gün önce pişirmenizi tavsiye ederim. Ortadan kesmek daha kolay olacaktır. Ilık keki ortadan kesmeye kalktığınızda fazla yumuşak olduğu için kırılabilir, fazla dökülebilir. Kekin birz sertleşmesi o bakımdan işinizi kolaylaştıracaktır. Hatta buzdolabında bile bekletebilirsiniz.

Ganajı da bir gün önce yapabiliriz. Oda sıcaklığında, ağzı kapalı bir kapta mutfakta bekleyebilir. Buzdolabına koyarsanız, tekrar sürülebilir kıvama gelmesi zaman, emek vs. Oda sıcaklığında bir gün bekleyebiliyor, sorun yok 🙂 Bozulmayacağından emin olabilirsiniz.

Ganaj için;

  • 2 meksika biberi
  • 2 paket krema
  • 300 gr bitter çikolata

Meksika biberlerini ortadan kesin ve çekirdeklerini temizleyin (çok acı istiyorsanız, çekirdeklerini çıkarmayın, onu da kullanın). İnce ince keserek kremalar ile beraber tencereye alın. Krema iyice ısınsın. Hatta kaynasın. İstediğiniz acı miktarına göre bu beraberlik süresini uzatabilirsiniz. Ama kremayı çok kaynattığınız zaman, buharlaşma da çok olacağı için, çikolata miktarında azaltma yapmak gerekebilir. Aman dikkat. Çok acı istiyorum derken taş gibi bir ganaj olmasın sonra. Ben bir kabartıp süzüyorum. Çok uzun kaynatmadım yani.

img_5054Kremayı bir tel süzgeçten geçirerek küçük küçük kıydığınız çikolataların üzerine alın. En güzeli, çikolataları cam bir kaseye kırarak işe başlamak. Böylece, ganaj tamamen hazır olduğu zaman, üzerini plastik folyo ile kapatıp oda sıcaklığında bekletebilirsiniz. Çikolata krema ile beraber iyice eriyecek. Kaşık ile karıştırarak homojen bir kıvam elde edebilirsiniz.

Pastayı birleştirme işini her iki malzeme de aynı sıcaklıktayken yapın derim.

Pastanızın kekini ortadan ikiye keseceğiz. Ben bu iş için metal misina kullanıyorum. Ama becerikli hanımlar bıçakla da kesiyor olabilir. 😀 Belki sizin daha pratik çözümleriniz de olabilir. Öğrenmek isterim.

Kekin üstü bazen çatlıyor demiştik ya, hatta dengesiz de kabarabilir demiştik. Ama önemsememiştik. Şimdi şöyle yapıyoruz:

Pastamızı 2 dilime ayırıyoruz.

Kelepçeli kalıbımızın kelepçesini, pastayı servis yapacağımız tabağa yerleştiriyoruz. Üst parçayı, hani düzgün olmayanı, tabana ters olarak yerleştiriyoruz. Yani üstü tabağa gelecek şekilde. Üzerini şerbet ile ıslatıyoruz. Ben 1 bardak suya 1 bardak şeker kaynatıyorum. İçine de 2 kapak bir “hoşluk” katıyorum. Artık rom mu olur, konyak mı yoksa portakal suyu mu, o o andaki havama göre değişiyor. Viski kullanmıyorum, bana acı geliyor. İsterseniz süt ile de ıslatabilirsiniz. Size kalmış.

İyice ıslanan kekin üzerine, kaşıkla kremayın 2/3’ünü koyuyoruz. Her tarafını kaplayacak kadar koymakta yarar var. Üzerine en düzgün olan pasta tabanını ekliyoruz, yine hafifçe ıslatıp bu defa kalan kremayı da üzerine ince bir tabaka halinde sürüyoruz.

Süslemek için, kalan meksika biberlerinden kullanabilirsiniz, veya file bademleri hafifçe kavurup kenarlarına serpebilirsiniz. O artık yaratıcılığınıza kalmış. 😀

Pastayı artık buzdolabında saklayabiliriz. Ancak servis yapmadan 2-3 saat önce çıkarın ki, ganajı yumuşasın, servisi kolay olsun.

img_5081Afiyet şeker olsun!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.