“Bişiyler”, çünkü isterseniz kuşbaşı somonla, isterseniz kuşbaşı tavukla yapabilirsiniz. İkisinden de çok benzer sonuçlar alacaksınız. Ben her ikisini de yapıyorum. Evde ne olduğuna veya ortama göre. Somon bazen birilerine ağır geliyor, tavuk el altında oluyor veya tam tersi, bazı misafirlerin tavuğa “gıcığı” oluyor, somonla yapılıyor vs.
Yemeği “uydurmam” çok kolay oldu. Önce sosu keşfettim, hatta aşık oldum. Sonrasında da mutfak macerası şeklinde yaptım. Bir yaptığım bir yaptığımı tutmuyor, miktara göre, o andaki sebzelere göre çok değişiyor. Bu da size esneme payı, yeni yaratıcılıklar olarak daha da fazla olanak veriyor. O yüzden en sevdiğim “misafir” yemeklerinden biri.
Öncelikle, fazla sağlıklı takılanlar, bundan sonrasını okumasın. Çünkü içinde nişasta olan, ithal bir hazır sosun kullanıldığı bir yemek. Gerçi bir tanıdığım, bu sos yerine, ananas, ananas suyu ve ketçap kullandığını söylemişti, ancak denemedim, onay veremem.
Yapıma geçmeden önce, malzemeleri sayalım. Yine bold ve altını çizerek yazıyorum, aşağıdaki malzemelerin hepsinin olması şart değil. Şart olanlar var, onların yanına yazacağım zaten 😉
- Kuşbaşı kesilmiş tavuk veya somon (Şart dememe gerek var mı? :D)
- ŞART Salatalık (hıyar, büyük olanlarından)
- Brokoli
- ŞART Havuç
- ŞART Kapya biber
- Dolmalık sarı biber
- ŞART Taze soğan
- Badem veya kaju
- Sarmısak
- ŞART Tatlı-Ekşi sos
- ŞART Teriyaki sos veya soya sosu
- ŞART 3-4 çorba kaşığı mısır nişastası
- Az zeytinyağı
Öncelikle bütün sebzelerimizi yıkayıp, ayıklayıp hepsini lokma boyutlarında kesiyoruz. Soğanlar biraz iri kalabilir. Salatalıkların çekirdeklerini kabak oyucağı ile temizleyip ay ay doğrayabilirsiniz. Havuçları ince kurdele kurdele veya dilim dilim yapabilirsiniz.
Derin bir kaba mısır nişastasını koyun, azıcık tuz ve karabiber serpin. Tavuk veya somon küplerinizi bu toza iyice bulanmasını sağlayın.
Geniş bir tencerenizin dibini ıslatacak kadar zeytinyağı dökün, iyice kızdırın. Sonra bu yağda, somon veya tavuklarınızı renkleri değişecek kadar çevirerek pişirin. Somonları fazla karştırırsanız, parçalanma riski var. Aman dikkat. Hafif renklenen etleri diyeyim artık (tavuk veya somon) başka bir kaba alın, ılık ılık beklesin. Tencerenin dibinde az yağ kalmış olmalı. Kalmadıysa, azıcık ekleyin, ama içini temizlemeyin. O nefis kıtırlar bize lazım.
Soğanlardan başlayarak en zor pişenlerden en kolay pişenlere (brokoli) bütün doğranmış sebzeleri 4-5 dakika ara ile atarak hepsini karıştırarak pişireceğiz. Sonra üzerine 4 yemek kaşığı teriyaki sosunu ekliyoruz. Tencerenin kapağını kapatmadan biraz yumuşamalarını sağlıyoruz. Sonra, üzerine kenarda bekleyen etlerimizi atıyoruz ve güzelce karıştırarak sebze – et dağılımının iyi olmasını sağlıyoruz.
En son 1 şişe (evet, 6 kişi, 650-700 gr balık için) Tatlı-Ekşi sosu boca ediyoruz.
Etlerin etrafındaki mısır nişastası, sosu koyulaştıracaktır. O yüzden 1 bardağa yakın kaynar suyu yavaşça ekliyoruz, 1-2 tıkırdatıyoruz. Tamamdır.
Aman fazla pişirmeyin, güzelim sebzelerin rengi gitmesin.
Yanına değil, ama altına yumurtalı noodle çok yakışıyor. Noodle’ları derin tuzlu suda haşlayın. Azıcık yağlayın. Sonra derin bir fırın kabına yayın. Üzerine sulu sulu tavuklu veya somonlu sebzelerimizi yerleştirin. En son da üzerine (eğer daha önce davranıp içine koymadıysanız) badem veya kajuları ekleyin.
Fırında sıcak sıcak misafirleri bekleyecektir. 😀
Afiyet şeker olsun. Arada yaramazlık yapmanın bir sakıncası yok değil mi?