Yılbaşı, ya da noel, ya da christmas, ya da nurdoğan ne derseniz işte, aralık ayı geldiği zaman, daha bilimsel açıklaması ile en karanlık geceler biter, günler yeniden uzamaya başlarken, mutfaklardan zencefil, tarçın, karanfil kokuları gelmeye başlar. Kışın en güzel kokularıdır gerçekten. Gingerbread tarifleri havada uçuşur, yılbaşı kurabiyesi yapma zamanıdır. 😀 İster sıcacık süte ekleyin, ister fırında pişen kurabiyenize, ister sıcak şarabınıza, o koku havaya yayılınca, “tamam, yılbaşı geliyor, kırmızı, yeşil zamanı! Hediye avı zamanı” dersiniz.
Ben 5-6 sene önce bir ara bu kurabiye işine taktığım dönemde, çok araştırmıştım. Baharatlı sevdiğim için neredeyse keskin hatta bir keresinde oğluşun “Acı yahu bu?!” dedirtecek kadar baharatlı yaparım kurabiyeleri. Seneler geçti, artık kilo kontrolü zorlaştı, birkaç senedir yapmıyordum. Bu sene yine dellendim. Heyhat! Eski tarifimi kaybetmişim. Evde görseniz, her taraftan yemek kitabı, print edilmiş tarifler çıkıyor. Ama ne kadar aradıysam da, o ilk yaptığım tarifi bulamadım. İş başa düştü, oturdum, yeniden içeriğini hatırlayıp “tasarladım”.
Öncelikle belirtmem lazım. Bu tarif bir GINGERBREAD tarifi. Her ne kadar kurabiye ismiyle geçse de, “bread” işte. Daha yumuşak dokulu, öyle kıyır kıyır ve incecik kurabiyelerden değil yani. Böyle bilmiş bilmiş yazdığıma bakmayın. Benim de bunu idrak etmem zaman aldı. Neden yumuşak oldu, yeterince pişmedi mi diye kurabiyeleri kavurduğum bile oldu. Neyse sonunda “guru”lara danıştım, okudum araştırdım… Meğer zaten böyle olması lazımmış. Hatta birisi tersledi beni “Öyle kıyır kurabiye istiyorsan sugar cookie içine koy baharatlarını” dedi. Bana da “Hııııııı” demek düştü.
Tarifin içinde hem tereyağ, hem de margarin var. Tereyağ kullanmanın sebebi malum. O mis gibi kokusu yeter. Bir de tabii margarin’e göre çok daha sağlıklı. Ancak bir dezavantajı, kurabiyenin şeklini koruması daha zor oluyor. Damla çikolatalı kurabiyede mesela, tereyağ ile yaparsanız yayılıyor, ama margarin ile yaparsanız koyduğunuz gibi pişiyor. Hadi o kurabiye zaten şekilsiz olmalı, sorun değil. Ama kalıplarla kestiğiniz kurabiyelerin yayılıp da şeklini kaybetmesini istemeyiz değil mi?
Şekilli kesilmiş kurabiyelerin kalıp gibi pişmeleri için bir diğer öneri de, hamuru hep soğuk tutmak, sıcak fırına koymak, ve hatta, şekilli kesilmiş ve yağlı kağıda alınmış tepsiyi, 10-15 dakika daha buzdolabında soğutup sıcacık fırına şoklama yapar gibi koymak. Biraz zaman alan, ama iyi sonuç veren bir yöntemdir. Tabii bir de fırından çıkardığınız kurabiyeleri tepsisi ile hiiiç rahatsız etmeden kendi kendilerine soğumalarını beklemek lazım. Soğudukça sertleşecekler. Ilıkken tepsiden almak biraz riskli. Kırılabilir, şekillerin uçları kıvrılabilir vs.
Tereyağ ve margarini çırpın. İçine şekeri ekleyin. Hepsi iyice köpürünce, pekmezi ve yumurtayı da ekleyin.
Derin bir kaba, unu ve bütün baharatları, karbonatı eleyin. Sonra spatula ile unlu karışımı tereyağlı karışıma ekleyin. Parça parça eklenecek. Son hali, hala yumuşak bir kurabiye hamuru oluyor. Ben bu hamuru 3 parçaya bölüp, disk gibi yapıp, ayrı poşetlerde buzdolabına kaldırıyorum. Hepsi bir tepsilik kurabiye çıkarıyor. Pişerken yayılmadıkları için büyük kolaylık.
Hamuru buzdolabında, 2 güne kadar bekletebilirsiniz. Hatta derin dondurucuda daha uzun zaman bile durur. Ama zaten yılbaşı zamanı yapılan özel bir kurabiye olduğu için çok da uzun durmasına gerek yok değil mi 🙂
Hamuru buzdolabından çıkarıp azıcık yumuşamasını bekliyorum. O arada fırın da 175 dereceye ısınıyor. Kalıplar hazırlanıyor, hepsi azıcık una bulanıyor. İki parça yağlıkağıt kesiliyor. Sonra mösyö merdane işbaşına!
Kurabiye hamurlarını iki kağıt arasında açmak bana hep daha kolay geliyor. Böylece gereksiz yere daha fazla un eklememiş oluyoruz. Hamur çok cıvık olursa, merdaneye yapışma durumları vs olursa, parmak uçlarınız ile azıcık un serpmenizde sakınca yok. Pişerken bu unlar kaybolup gidiyor, merak etmeyin. Tabii öylece boca etmeyin unu. Serpiştirin.. 😀
Una buladığınız kalıplarla, günün mana ve önemine uygun şekiller kesebilirsiniz. Ben kalpler, yıldızlar, melekler ve çam ağaçları yapıyorum. Kurabiye işinden vazgeçtikten sonra, bütün kalıplarımı eşe dosta dağıtmıştım. Kar taneleri, adamlar, lolipoplar…
Sıcak fırında, 14-15 dakika pişireceğiz. Göbekleri hala yumuşak olabilir, soğurken sertleşecekler. Siz yine de fırını 10 dakika da kontrol edin. Her fırın kendi karakteri ile geliyor malum, kavrulmasınlar.
Piştikten sonra, üzerlerini istediğiniz gibi süsleyebilirsiniz. İster şeker hamuru ile, ister Dr. Oetker’in tüpteki glazürleri ile. Ya da yeterince şeker var derseniz, öylece bırakın. Güzel keyfiniz nasıl isterse. Zaten pişerken evi değil, apartmanı saracak kokusu ile tükenmesi an meselesi. Yanında ben chai latte (baharata baharatlı çay) ya da sütlü kahve seviyorum. Ama kibar kibar earl greye de eşlik edecektir. 😀
Afiyet şeker olsun!
Gingerbread
Malzemeler
- 4 cup un
- 115 gr tereyağ oda sıcaklığında
- 40 gr margarin oda sıcaklığında
- 1 yumurta
- 2/3 cup Pekmez dut veya keçi boynuzu tavsiye ederim.
- 1/2 cup esmer şeker
- 1 tatlı kaşığı karbonat
- 1 tatlı kaşığı tarçın
- 1 tatlı kaşığı zencefil
- 1/2 tatlı kaşığı karanfil tozu
- 1/2 tatlı kaşığı karabiber isterseniz azaltabilirsiniz 🙂
- 1 tutam tuz
tarif-name
- Tereyağ ve margarini iyice çirpın. İçine esmer şekeri ekleyin
- İyice karıştığı zaman, pekmezi ve yumurtayı ekleyin.
- Derin bir kaba un ve bütün kuru malzemeyi eleyerek karıştırın.
- Homojen hale gelince, unu eklemeye başlayın.
- Yumuşak bir kurabiye hamuru oluyor. Bunu 3 disk olarak ayırın, streç filme sarıp buzdolabında bekletin.
- Hamuru 1/2cm kalınlığında açın, kalıplarla keserek yağlı kağıt serdiğiniz tepsiye alın.
- Fırını 175 dereceye ısıtırken, tepsiyi buzdolabında bekletin.
- Her tepsiyi 10-15 dakika pişirin, kenarları hafifçe renklenmeye başladığı zaman fırından alın.
- Soğuyunca süsleyin.
Gönül özlemişse, yılbaşı şart değil! 😉 Yaptım Şubat ayında.
Meğer ne kolaymış, artık hep yapacağım.
Esmer şekerim yoktu, beyaz şekerle yaptım. Korkulacağı gibi yanık tadı eksik olmadı, sanırım bunu eldeki pekmeze borçluyum. Elimde keçiboynuzu pekmezi vardı, epey koyu ve kendine has tadıyla, keçiboynuzu pekmezi kullandım.
Neden bilmiyorum –sana sormak istiyorum– benim kurabiyeler gayet kıtır kıtır oldular. 15 dakika pişirdim, hiç de ince değillerdi.. Neneden kalma usulle, kurabiye kalıbı değil su bardağıyla kestim. Hâttâ, biraz daha ince açıp, biraz daha az süre pişirerek, yanmamasını sağlayıp, ikea’nın tarçınlı kurabiyesinin aynısını elde edebilirm gibi? Ne dersin?
Beyaz şeker / esmer şeker farkı kıtırlığı değiştirmiştir. Bu konuyla ilgili daha çok yeni bir makale okudum. Esmer şeker, kabartma tozu ve tereyağının kıvamı, kurabiyeyi baştan yaratıyor. Pekmez o gevrek/yanık tadı sağlamış kesin. Keçiboynuzu pekmezi pişirmek için en güzel pekmez. Üzüm pekmezi biraz acı oluyor. İstediğin gibi oyna. Dene. Karabiberi ben çok yakıştırıyorum. Ellerine sağlık!