Çocukluğunda, taze ekmek dilimi üzerinde veya burunu içinde kavrulmuş kıyma yemeyen var mı? Daha muffinler, tuzlu tartlar mutfağımıza girmemişken bahçede oynayan çocuklara ara öğün olan “sokak” lezzetlerinden biridir. Herhangi bir yemek için hazırlanan kavrulmuş kıymadan kaldı mı, kapışırdık.
Çoban payı da benzer bir tat uyandırdı bende. Bol kavrulmuş kıyma ve patates püresinin mükemmel uyumu. Her ikisi de başka yemeklerden artmış olabilir, bu yeni bir lezzet yaratmak için en güzel bahane değil mi? Her ikisini de azıcık daha “zenginleştirip”, yepyeni bir yemek yaratmak.
- 250 gr az yağlı kıyma
- 1 soğan küp küp kesilmiş
- 1 havuç rendelenmiş
- 300 gr kadar mantar yıkanıp küp doğranmış
- 4 yemek kaşığı domates püresi
- 2 diş sarmısak
- 1 tatlıkaşığı tuz
- 1 çay kaşığı tozşeker
- az muskat (isterseniz, severseniz)
Kıymayı bildik usulde kavurun. Çok kuru olmasın, hafif sulu sulu kalsın. Ben başlarken, soğanları yağda kavurmak yerine az su ile “haşlıyorum”. Yumuşaması yeterli oluyor, böylece hem yağım yanmıyor, hem de daha az yağ kullanmış oluyorum. Daha sonra üzerine 2-3 küp tereyağ koyuyorum, tadından yenmiyor. Eğer kalan kavrulmuş kıymadan yapacaksanız, içine mantar, havuç rendesi ilave ederek tekrar pişirip zenginleştirmeniz mümkün.
- 3 ortaboy patates
- 1 bardak süt
- 1 bardağa yakın rende kaşar
- 50 gr tereyağ
- tuz, karabiber, muskat,
- 2 yumurta sarısı
Patateslerin kabuğunu soyup, sepet içinde haşlıyorum. Böylece bütün vitamini içinde kalıyor, suya karışıp gitmiyor. Hem küp küp keserek pişme süresini de kısaltabiliyoruz.
Daha sonra sıcak patatesleri ezip, üzerine tereyağını, sütünü ekliyorum. Soğuduğu zaman ise, (veya artan patates püresinden yapacaksanız, daha henüz soğukken) içine iki yumurta sarısını ve kaşar peynirini güzelce karıştırıyorum.
Çoban payı haline getirmek için ise, porsiyonluk fırın kaplarına ihtiyacımız var. İsmine yakışsın diye, güveç kaplarında pişirdim ben; önce kavrulmuş kıyma hacımızı koyuyoruz. Suyunu az süzerek, çorba gibi olmamalı. Bunun üzerini yumurta ve kaşar peyniri ile zenginleştirdiğimiz püre ile kapatıp şekiller çiziyoruz. Sonra verin sıcak fırına. Üzeri kızardığı zaman tamamdır.
Aman dikkat, çok sıcak oluyor. Haşlanmadan, damakları kabartmadan… Afiyet şeker olsun!