Kandil simidine bayılırım. Neden sadece kandillerde yapılır diye de üzülürüm. Evet, bazı pastaneler zaman zaman yapar, ama benim dediğim pastaneler değil, ev. 😀
Mahlep, zencefilden sonra en sevdiğim baharatlardandır. Tatlıya, tuzluya çok yakışır. Derin parfümü, içi ısıtan aroması, pişerken mutfağı değil, evi sarması. Beni benden alır. Evet, mahlepli pek çok tarif var civarda. Kimi fazla yağlı, kimi kulakmemesi kıvamında, yani kesin değil, muallakta kalmış.
Ama Buyurun, size en ölçülüsünden, en garantisinden kandil simidi veya farklı şekillerde yapabileceğiniz tuzlu.
- 1/2 bardak sıvı yağ (200’lük bardakların yarısı)
- 125 gr oda sıcaklığında tereyağ
- 1 yumurta
- 1/2 bardak yoğurt
- 2 tatlı kaşığı tuz
- 1 tepeleme tatlı kaşığı mahlep
- 1 paket kabartma tozu
- 1 yemek kaşığı tozşeker
- 2 cup un
Yukarıdaki bütün malzemelerle çok güzel bir hamur yapıyoruz. Hamur elimize yapışmayacak kıvama geliyor. Oldukça yağlı bir hamur, parmaklarınızla şekil alabilen bir kıvamda oluyor. Bütün hamur yaklaşık 1,5kg kadar tutuyor.
Şekil vermeden önce buzdolabında 30 dakika kadar dinlendirmek, hamurun biraz kendini toparlamasına izin veriyor, çalışmak daha kolay oluyor.
Bundan sonrası size kalmış.
İsterseniz, klasik bildiğimiz usulde halkalar yapabilirsiniz, Sonrasında isterseniz susam dolu çanakta altüst susama bulayın, isterseniz çörekotu serpip üzerine bolca çırpılmış yumurta sarısı sürün.
Yumurta sarısını, az süt ile çırptığınız zaman daha homojen bir karışım olacaktır. Ben çocukken, annem bir pamukla sürerdi. Sonra ben parmaklarımla sürdüm, şimdi silikon fırçalar o işe de yarıyor 😉
İsterseniz, uzun çubuklar yapın, kurdele ile bağlayıp öyle dağıtın eşe dosta, komşuya. O koku sarınca ortalığı, sadece kendinize saklamak olmaz değil mi?
İsterseniz, lezzet açısından zenginleştirmek de mümkün. Misal, ben hamuru 3’e bölüyorum.
Bir kısmını sade kullanıyorum, ama diğer kalanlarına bol kırmızı biber veya haşhaş tohumu koyuyorum.
2 tatlı kaşığı pul biber ekleyip güzelce yoğurdum. Rengi istediğim kadar dönmedi maalesef. Tadı çok kıvamındaydı. Sadece derinden, arkadan gelen bir acısı vardı. Ama rengini de sağlamak için, biraz acısız paprika eklemek güzel olacaktır.
Son parçaya da, 2 tatlı kaşığı dolusu haşhaş tohumu ekledim. Mavi haşhaş tohumu, yerken çıtır çıtır bir lezzet kattı.
Hepsini benzer şekillerde yaptım, ince uzun(umsu), ama üzerlerine de farklı varyasyonlar denedim. Birine toz parmesan (çok yakıştı) birine sadece yumurta sarısı, bir diğeri susam-çörekotu… Deneme bitmez, gerisi sizin hayal gücünüze kalmış.
Hamur bittiği zaman, 175 derecede ısıtılmış fırında 15-17 dakika arasında, veya üzeri (yumurtası) kızarana kadar pişiriyoruz.
Sonuçta, çıtır çıtır, ağızda dağılan, mis gibi mahlepli, belki hafif acılı, belki ekstra çıtırlı. Ama çaya eşlik eden tuzlularımız hazır.
Afiyet şeker olsun!