Pavlova

Burada basit bir teknik anlatacağım. Daha sonrasında içini çeşitlendirmesi, süslemesi sizin yaratıcılığınıza kalmış. Ben size yolu açacağım, siz yürüyüp gideceksiniz.

Pavlova, oldukça eski, geleneksel, çok bilinen ve tanınan bir pasta çeşidi. Basitleştirmek gerekirse, altı kocaman bir mereng tart, veya beze tart, üzeri krema ve meyve. Bu tartı minik minik porsiyonlar mısınız, yoksa kocaman bir kase gibi mi yaparsınız, üzerine sap mı yaparsınız size kalmış. İçi de pastacı kreması da olur, krem şanti de olur, ben bu işin ustasıyım derseniz, kestane püresi de olur. Dedim ya, bu genel olarak bir pasta çeşidi.

Biraz el oyalayıcı olduğu doğrudur. Bazı püf noktaları da var. Ama bunları bilince, süsle süsleyebildiğin kadar, oyna dur mutfakta. Misafire çıkarması pek havalı, alacağınız övgüleri de düşününce değer. Kesin değer…

Ben bu tarifimde dediğim gibi, basit (?) kaşlar kalkmasın 🙂 bir kırmızı meyveli pavlova tarifi vereceğim.  Renkleri itibarıyla yılbaşı sofrasına mükemmel uyar. İsterseniz sadece çilek ile enfes bir yaz pastası da yapabilirsiniz.

Önce malzemelerimizi sıralayalım:

Mereng için

  • 4 yumurta akı (sarılarını pastacı kreması için kullanabiliriz)
  • 250 gr pudra şekeri
  • 1 çorba kaşığı mısır nişastası ve 1 yemek kaşığı sirke veya 1 tatlı kaşığı krem tartar (baharatçılarda, pasta malzemesi satanlarda bulabilirsiniz)

İçi için, pastacı kreması tariflerini incelemenizi tavsiye ederim. Buna en yakışanı, klasik pasta kreması. Yumurtalı ve unlu olan. Bunun içine krema yerine kaymak koymayı tercih ediyorum. Daha katı olması için.

Üzeri için

  • Yarım kilo çilek, küçükleri tam olacak, büyükler kesilecek.
  • 4-5 adet kumkat
  • 1 avuç yaban mersini
  • 1 avuç nar tanesi
  • 2 avuç frambuaz
  • Süslemek için frenk üzümü ve biberiye dalı, pudra şekeri

Yukarıdaki meyvaları istediğiniz gibi çoğaltıp azaltabilirsiniz. Sadece çilek ile, veya sadece frambuaz ile pek ala olur. Ben biraz çingene sepeti gibi karışık seviyorum galiba. Aradan kumkatların turuncusu çıksın, biberiye dalının yeşili görünsün, hoş geliyor bana.

Yapım aşamasına geçelim isterseniz.

Mereng tabanı, bir gün önceden yapabilirsiniz. Oda sıcaklığında kuru bir ortamda sorun olmadan bekler. Ama yapış yapış İstanbul yazında zorluk çıkarır benden söylemesi.

Yumurtalar henüz soğukken, akını, sarısını ayırın. Sonra oda sıcaklığına gelmesi için bekleyin. Bu arada, fırın tepsinize azıcık yağ damlatın, üzerine de yağlı kağıdı koyun. Bu kağıdın üzerine merengi dökerken kağıdın sabit kalmasını sağlayacak. Kağıdın üzerine tart tabanını istediğiniz büyüklükte çizin. Pasta tabağınızın tabanı doğru bir ölçü olacaktır. Ben 23-24 cm’lik bir daire çiziyorum. Eğer porsiyon porsiyon yapacaksanız,  su bardağını ölçü olarak kullanabilirsiniz.  Fırını 180 dereceye ısıtın.

Yağsız olduğundan emin olduğunuz bir metal veya cam kap (plastikler gerçekten riskli) kullanın derim. İçine yumurta aklarını koyun. Azıcık tuz ilave edin. Mikser ile hızlı olarak kabartmaya başlayın. Rengi beyaz olup banyo köpüğü gibi olduğu zaman, pudra şekerini kaşık kaşık eklemeye başlayın. Parlak, koyu, sert kıvama ulaşana kadar bütün şekeri ekleyin. Bu noktada pasta prof’ları, kaseyi kafalarından baş aşağı tutarlarmış. Mereng olduysa zaten öylece kasede kalacağı ve dökülmeyeceği için, sözde risk alıp gösteri yapma aşaması yani. 🙂

Bu sert merengi işaretlediğiniz tabana güzelce yayın. Ben çorba kaşığı ile yapıyorum. Sonra ortasını bastırın, kenarlarına yükseltin. Eğer sabrınız, el beceriniz varsa, sıkma torbası ile de sıkabilirsiniz. Ben hiç o kadar marifetli olamadım, doğruya doğru. Tabii porsiyon yapacaksanız, çay kaşığı kullanmak daha mantıklı olabilir. Alan dar, dibini bastırırken, kenarlar çok genişleyebilir.

Tepsiyi sıcak fırına sürüyoruz, ve anında, fırın ısısını 120 dereceye düşürüyoruz. Ev fırınları anında soğumayacağı için, pişme aşamasında, yüksek sıcaklık kabuk oluşmasını sağlayacak, sonrasında yavaş yavaş daha düşük sıcaklıkta içi kuruyacak.

Çok çok eski zamanlarda, mereng, 100 dereceyi geçmeyen fırınlarda veya daha da iyisi ekmik fırınının yanında, kurumaya bırakılırmış.

Pişme süresi için fırını iyi takip etmeniz lazım. 30 dakikadan itibaren, bakın derim. En iyi sonuç, merengin rengi beyaz kalacak, ama kıtır olacak. Ben süreyi azıcık geçirince, rengi sarıya döndü hemen, aman dikkat diyorum.

Merengi kağıtta ve tepside soğutun. sonra dikkatle kağıdı sıyırın ve merengi servis tabağınıza alın.

Servisten 1 saat kadar önce, pastayı toparlıyoruz. Bu ne demek, mereng tabanımıza önce kremayı, bolca koyuyoruz. Daha sonra üzerine meyveleri ev son da biberiye dallarımızı veya nane yapraklarımızı koyup, pudra şekeri ile son dokunuşu yapıyoruz.

 

 

İşte acayip gösterişli, çok şık, serin bir pasta. Afiyet şeker olsun!

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.