Akçaağaç şuruplu denemeler sürerken, binlerce alternatif arasından aklıma tart yapmak düştü. Akçaağaç şurubunun hele de Mic Mac marka organik olanını denedikten sonra, bu tadı, nerelerde kullanabilirim diye çok düşündüm. Diğer markalardan çok daha yoğun ve çok daha aromatik olması ciddi fark yaratıyor. İster pancake ile yiyin, ister granola yapın, ister vanilyalı dondurma üzerine dökün cevizle kaşıklayın, geriden gelen o buram buram meşe kokusu, yoğun aroması akıllara zarar.
Tart tarifleri arasında gezinirken, elmalı mı, balkabaklı mı diye kaşınırken, MicMac’in kendi tadı o kadar güzel ki, aklıma daha önce defalarca yaptığım tart geldi. Şimdi asıl olarak tartın mantığı ya da tekniği önemli. İçine ne koyduğunuzdan ziyade, nasıl koyduğunuz, nasıl şekillendiği, nasıl piştiği. Böyle anlattığıma bakmayın, aslında son derece basit. Siz sadece “yancı” malzemeye karar verin yeter. Ben bu defa Mic-Mac kullandım.
Öncelikle, o çok sevdiğimiz, çok başarılı tart hamurumuzdan yapıp hazırlıyoruz. Hani tarifi şurada olan canım 🙂 Tart hamurumuz buzdolabında dinlenirken, 1/2 cup cevizi bıçakla ince ince kıyıyoruz ve bir yemek kaşığı kadar MicMac ile karıştırıyoruz. Hafifiçe parlayacak kadar. Daha fazlası bize lazım değil. Tartımız zaten yeterince zengin olacak.
Daha sonra tartımızı altı açılan veya kelepçeli bir kalıba yayıp kenarlarını da güzelce yükseltiyoruz. Üzerine cevizlerimizi yayıp, sonra alüminyum folyo üzerinde emektar fasülyelerimiz ile 175 derece sıcak fırında 20 dakika pişiriyoruz.
20 dakika sonunda, alüminyum folyo ve fasülyeleri dikkatle alıp 10-15 dakika daha, sadece kuruyacak kadar pişirmeye devam ediyoruz.
Tart tabanımız güzel bir kıtırlığa geldiği zaman, rengi hafif kurabiye kıvamında piştiği zaman, fırından çıkarıp serinlemesi için bekliyoruz. Fırını kapamayın, ama sıcaklığını 150 dereceye düşürün.
Tartın soğuması yaklaşık 15 dakika demek, bir kahve molasına denk gelir ne dersiniz? Önce kendimiz mutlu olacağız ki, yaptıklarımız da yiyeceklere mutluluk versin? Nasıl ama? Tombul ahçının felsefesi. 🙂
Kahvemiz bittiği zaman,
- 3 yumurta sarısı
- 1 tam yumurta
- 1 paket krema
- 1/2 tatlı kaşığı vanilya
- 1/4 + 1/8 ya da 80ml MicMac Akçaağaç şurubu
- 1/2 çay kaşığı tuz
hepsini güzelce karıştırıyoruz. Bunu iyice soğumuş olan tart kalıbımıza dikkatle döküyoruz, sonra doğru fırına. Bu arada, artan kalan tart hamurunuz varsa, oyun zamanıdır. Bir gözünüz fırındaki tarttayken, artan tart hamurunu ince açıp, bıçakla veya bisküvi kalıplarınızla şekiller kesebilirsiniz. Bu tart için ben pek beceremesem de, Akçaağaç yaprakları yapmaya çalıştım.
Fırınınız eğer biraz dengesiz pişiriyorsa, tartın her tarafının eşit kızarması için kalıbı çevirmeniz gerekebilir.
20-25 dakikanın sonunra, tartın üzeri kızardığı, ortası hafif bıngıldak, ama kenarları sertleştiği zaman, fırını kapatın, tartı da biraz daha bekleyip çıkarın. Set üstünde başına bir haller gelmeden ılındığı zaman buzdolabına kaldırabilirsiniz.
Tartı süslemek yaratıcılığınıza kalmış. Üzerine şekilli kurabiyeleri koyup pudra şekeri ile süsleyebilirsiniz. Karamelize ettiğiniz yarım cevizlerden koyabilirsiniz, Biraz hint cevizi rendeleyebilirsiniz. Azıcık tarçın? Çok mu olur acaba?
İsterseniz oda sıcaklığında, isterseniz buzdolabından soğutup servis yapabilirsiniz.
Ellerine sağlık tatlım, çok lezziz gözüküyor, kelimenin anlamıyla ağzımın suları aktı 🙂
bu tarifi ilk fırsatta denemek istiyorum. tabii yapmayı değil yemeyi… o yüzden lütfen yarın getir.
Melike’cim, getiremeyeceğim, çünki bitti.. Ama sana en kısa zamanda yaparım, söz…