Güzel bir tatlı tart her çay sofrasına uyar. Yanına isterseniz kremalı pasta yapın, isterseniz kek yapın, veya sadece tuzlu yapın, hepsine uyar. Şimdi vereceğim tart hamuru, tatlı tartlarınız için ideal. Denenmiş birçok alternatifin arasında hepsine ciddi fark atar. Açılması kolay, yayılması kolay, keserken dağılmamasıyla servis açısından da kolay.
Aşağıdaki ölçüler, 30cm’lik tart kalıbı için (büyük boy tart kalıbı yani. 12-18 dilim çıkabilir) yeterli. Eğer daha küçük bir tart kalıbına yapacaksanız, veya artan kısım olursa, üzerini süslemek için yapraklar, desenler yapabilirsiniz veya daha sonra kullanmak üzere dondurucuda saklayabilirsiniz.
Bu malzemeyi karıştırma kabınızda güzelce yoğurun. Top yapın, iki üç defa katlayarak yoğurun. En sonunda bir disk haline getirin, plastik wrap ile sarın ve buzdolabına kaldırın. Bu hamuru derin dondurucuda birkaç ay saklayabilirsiniz. Daha sonra eritip, tart kalıbınıza yerleştirip, kullanabilirsiniz.
Bu arada fırını 175C dereceye ısıtın, tart kalıbımızı da “giydirelim”. Bu ne demek, çıkan tabanı için yağlı kağıt serin, sonra da üzerini güzelce yağlayın demek. Tabii tabanı sabit bir kalıp kullanıyorsanız, hani fırından sofraya gelebilecek seramik veya cam kaplardan gibi, bu durumda yağlamak daha da önemli oluyor. Hem kenarları, hem de tabanı çok güzel yağlamak lazım.
Buzdolabından hamurumuzu çıkaralım, iki kat yağlı kağıt arasında açalım. Böylece ekstra un kullanmak zorunda kalmayacağız. Ve hatta, bu yağlı kağıtlardan birini tart kalıbının altı için de kullanabilirsiniz. Tabi üzerinde hamur varken kalıbın büyüklüğüne göre kesmek bazen zor olabilir, ama mükemmel olması da gerekmiyor değil mi?
Şimdi iş, pek meşhur “blind baking” denilen işlemde: Hamurumuzun içinde yumurta olduğu için ve yağ miktarından dolayı, pişerlken kabarma riski var. O yüzden kalıba koyduktan sonra, üzerini çatalla güzelce deliyoruz. Bu yetmiyor, alüminyum folyo ile her tarafını güzelce örtüyoruz, ve üzerine bolca fasulye döküyoruz. Bu ağırlık yapacak, ve hamurumuzun kabarmasını engelleyecek.
Yurtdışında mutfak malzemesi satan yerleri gezmekten zevk alırsanız, orada bilyeli zincirler veya para şeklinde ağırlıklar görmüş olabilirsiniz. Ancak, hem bu zincirlere para vermek, hem de sıcak fırından bu metal malzemeyi yanmadan çıkarmak aklıma yatmadığı için, ben hep fasülyelerimi kullanıyorum. Aynı yarım kilo fasulye, yıllardır girip çıkıyor fırına. İşini gayet güzel görüyor.
Tart hamurumuzu, üzerinde ağırlıkları ile 15 dakika, daha sonra alüminyum folyoyu kaldırdıktan sonra 5 dakika daha pişiriyoruz. Sonucunda, işte böyle, nar gibi kızarmış bir “kabuğumuz” oluyor.
Tartımızın içine geçebiliriz.