Elmalı tart 200 kal x 16 dilim

Sonbahar ile beraber elmalar renk renk piyasaya çıktı. Sarılı kırmızılı yaz elmaları, starking’in ilk örnekleri raflara yerleşti. Eh, bu da demektir ki, elmalı tartların, apple pie’ların veya galette’lerin zamanı geldi.  Bütün yaz yemeyince, özlemişiz, atladık üstüne resmen. İnsanoğlu biraz nankör tabii, iki üç aya kalmadan söylenmeye başlarız, elma portakal off sıkıldım, hep aynı şeyler diye. Neyse özlem tazeyken, hemen bir elmalı tart yapayım dedim.

Elmalı tart

Valide sultanın biz çocukken yaptığı bir elmalısı vardı. Adı, iki kat elmalı, ama “iki kat” oluşu, altı üstü kapalı diye. Yoksa kat kat pasta gibi değil. Çay sofralarında pek severdik. Hamuru zahmetli, zor açılıyor diye annem biraz isteksiz yapardı, ama o kadar lezzetli olurdu ve o kadar çok övgü alırdı ki, yapmadan da duramazdı.

Elmalı tart veya orijinal adıyla apple pie değil bu. Gerçek tart. İçindeki elma pişiriliyor, paydaki gibi çiğden koyulmuyor. O yüzden daha farklı, bir kere incecik oluyor. Minik minik, kibar kibar porsiyonlama şansımız oluyor.

Buyurun tarife;

İç Malzemeleri 

  • 2-3 adet starking elma
  • 1 bardak tozşeker
  • tarçın, zencefil

İçini önden hazırlayıp soğumasını bekliyoruz:

Elmaları rendeleyin. Kabuklarını da bırakırsanız, güzel bir kırmızı olmasını sağlarsınız. Üzerine 1 bardak tozşekeri serpin, altını açın. Ağır ağır suyunu versin, sonra çekecek. Eğer suyu kalmazsa çok çok az, 1-2 kaşık kadar ekleyin. En son kapatırken, tarçın ve zencefilini ekleyin. Bırakın ılınsın.

Ben ilk yaptığım zaman, rendelemedim, mandolin ile incecik dilimledim. Kabukları ile beraber çok güzel pişti ve renk aldı. Ancak daha sonra dilimleme aşamasında o incecik kabuklar problem yarattı. O yüzden kabuklarını soyup rendelemenizi, ve bir kaç kabuğu da pişerken renk vermesi için içine atmanızı tavsiye ediyorum. 

Diğer tarafta, hamuru hazırlayın;

Hamur malzemeleri

  • 1 yumurta sarısı
  • 1 yemek kaşığı yoğurt
  • 125 gr tereyağ
  • 2 cup un (200gr kadar)
  • 1 tatlıkaşığı kabartma tozu,
  • 1 çimdik tuz

Üzerini süslemek için bol pudra şekeri

Hepsini iyice yoğurun. Sert ama pırıl pırıl bir hamur oluyor. Eğer toparlamakta sıkıntı yaşarsanız, içine 1-2 yemek kaşığı su ekleyebilirsiniz.

Hamuru iki eşit parçaya bölün. Merdanenizi ortaya çıkarın. Fırını 175 dereceye ısıtın. Tepsinizi hazırlayın. İş şimdi hamuru açma noktasına geldi.

İki yağlı kağıt alın. Hamurlardan birini yağlı kağıt arasına alın, ve mümkün olduğu kadar incecik açın. Bu aşamada, hamur büyürken, kağıt esnemeyeceği için yağlı kağıtları havalandırmak (yani hamurdan kaldırıp yeniden kapatmak) gerekecektir. Hatta, altta kalan hamuru da aynı şekilde kaldırıp yeniden koymak gerekebilir. Kısacası, hamuru evire çevire, döndüre döndüre, incecik açıyoruz.

Eliniz alışıksa, yağlı kağıt dışında da açabilirsiniz tabii. Ama hamur zaten sert bir hamur olduğu için, ilave un koymadan açmanız gerekiyor.

Hamuru düzgünce açmanız gerekmiyor. Şekli önemli değil. Daha sonra kare kare keseceğinizi düşünerek açın. Kenarlarda kalanları bol pudra şekeri ile kıtır kıtır yiyebilirsiniz.

İlk hamuru açtıktan sonra, altındaki yağlı kağıt ile beraber tepsiye alın. Üzerine ılınmış elmalı içi eşit olarak yayın.

Diğer hamuru da aynı şekilde evire çevire, döndüre döndüre açın. Sonra Elmaların üzerine yayın. Elinizle hafifçe bastırın, şimdi doğru fırına.

20-25 dakikada, rengi hafifçe değişince fırını kapatabilirsiniz. Tepsiyi çıkarın, hafifçe ılınmasını bekleyin. Daha ılıkken, kare kare kesin.

Servis tabağına almadan önce üzerine bol bol pudra şekeri serpin. Tabii soğumasını bekleyin 😉

 

 

 

Daha sonra gönlünüze göre pudra şekeri serpebilirsiniz. Durdukça, bekledikçe pudra şekerini emiyor, servis yaparken ilave etmeniz gerekebilir. Buzdolabında 3-4 gün kapalı bir kapta bekleyebiliyor.

İki kat elmalı tart

Afiyet şeker olsun!

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.