Öyle bir sebze ki, içinde nikotin olduğu için ve hata yararlı bir vitamin de olmadığı için bebeklere verilmez.
Öyle bir sebze ki, acısı çıksın diye tuzlanır.
Öyle bir sebze ki, reçelinden çorbasına, zeytinyağlısından kıymalısına, imamından hünkarına … Malumunuz, Türk mutfağında 50 çeşit patlıcan yemeği bilmezseniz, evde kaldınız demektir. Eh yaratıcılıkta sınır yok. Evir, çevir, dene pişir işte patlıcan.
Bu da öyle bir yaratıcılık sonucu mu bilemiyorum. Ama annemin sık yapmadığı, ama annemden öğrendiğim bir lezzet. Karşınızda pabucaki.
Çok iri olmayan bostan patlıcanları ile yapılıyor. Annem bütün olarak fırında pişirip, sonra sıcakken ikiye kesip yaparmış. O biraz zor şekli. Sıcakken kabuğunu zedelemeden ikiye kesip içini boşaltmak hamaratlıktan ziyade hünerli el becerisi istiyor. Ben daha kolayını buldum: Patlıcanları tam ortadan ikiye bölüyorum. Üzerine tuzunu serpip acısının çıkması için 15 dakika kadar bekliyorum İyice yıkayıp suyunu sıkıyorum. Bir iki damla limon (haşlanırken kararmaması için) serpiyorum.
Sonra kapatın delikli buhar pişiricisine;
Elinizle baktığınız zaman iyice yumuşayana kadar 15-20 dakika kadar buharda pişireceğiz. Sonra patlıcanların içini bir çorba kaşığı ile çukur bir kaseye alıyoruz. Bu aşamada artık nazik olmak gerekiyor. Kabuğu delmedeni hırpalamadan, patlıcanın iyice yumuşamış içini almamız lazım.
Her yarı için 1 yumurta, sonra artık dolapta ne peyniri varsa, eski kaşar, mozarella, dil peyniri, taze kaşar, beyaz peynir, keçi ? Fark etmez. Peynirleri rendeleyip patlıcan içi ile güzelce karıştırıyoruz. Karabiberimizi çekiyoruz, azıcık tuz ekliyoruz.
Şimdi şeytan der ki; Bu yumurtalı, peynirli içi kabuklara yerleştirmeden önce, azıcık tozşeker ekin. Ama rejim ve sağlık ve insülin direnci der ki, şeker de neymiş?
Kimi dinlerseniz fark etmez… Sonuçta o yumurtalı peynirli iç, kabuklara doldurulacak! Fırın kabımızı azıcık yağlıyoruz. Maksat kabuklar yapışmasın. Sonra içi dolu kayıkları, veya pabuççukları (pabucaki) yerleştiriyoruz.
Üzerine yine bolca rende kaşar. Doğru fırına.
Sonuç?
Nar gibi kızarmış peynirler, puf gibi kabarmış pabucakiler.
Yanında mis gibi çıtır yeşil salata, işte size az kalorili, güzel bir yemek.
İsterseniz ızgaranın yanına, isterseniz tek başına.
Afiyet şeker olsun!