Yolunuz Ayvalık’a düştüyse, turistik veya değil, bu kurabiyeyi es geçmiş olamazsınız. Sakızlı lorlu ve hatta zeytinyağlı bu muhteşem kurabiye, yanında kocaman bir bardak çayla enfes. Her rehberde, gezi yazısında mutlaka bahsi geçer. Eski çarşı içinde, köşede, 1946’dan beri çalışıyor Güler Tatlıhanesi. İsmi bile tarihi değil mi?
Türkiye’de maalesef aile işletmeleri 2 jenerasyon ya yaşar ya yaşamaz. Ama bu tatlıhane, kaç jenerasyon taşımış siz düşünün. Hala eski dekorasyonlarıyla, hala eski 1947’den kalma dondurma makinaları ile ve tabii ki hala eski artık geleneksel tarifleriyle çalışıyorlar. Umarım daha uzun yıllar çalışmaya devam ederler.
Hani deniz dönüşü, burnunuz ve omuzlarınız hafif hafif yanarken, banyonuzu yapmış, nispeten “ayıplık” yazlıklarınızı giymişsinizdir. Çay demlenir, deniz sizi iyice acıktırmışken, yanına vişne şerbeti ile, limonata ile veya kocaman su bardaklarında paşa çayı ile balkonda yersiniz. Kırıntılar döküldükçe büyüklerin yüzü asılır, sonra parmağınızı yalayarak da o kırıntılar toplanır 😀 İşte o günlerdeki kurabiye.
İçindeki malzemelere bakarsak, son derece klasik, anneannelerimizin de evinde bulunan malzemeler. Zeytinyağı, tabii ki Ayvalık simgesi olarak sızma. Karbonat, birkaç damla limonla köpürtülmüş, kurabiyeye o tatlı sarı rengini verecek ve kabartacak. Lor, mümkünse süt kestirilerek evde yapılacak, yumurta, bahçedeki çilli tavuktan, un ve şeker köşedeki bakkaldan. Sakız tabii ki komşu adadan, ya da daha güzeli, keşke, bahçedeki ağaçtan.
Bu kadar nostalji yaptıktan sonra yapımına geçelim mi?
Malzemeler
- 1/4 cup zeytinyağı
- 250 gr tatlı lor (tarifi için buraya bakabilirsiniz)
- 2 cup un
- 2 yumurta (birinin akını ayırın)
- 1 cup pudra şekeri
- 3 diş sakız
- 1 çorba kaşığı tozşeker
- 1 çay kaşığı silme karbonat
- 3-4 damla limon suyu
üzeri için
- 3 çorba kaşığı tozşeker
- veya 3 çorba kaşığı susam (orijinalinde susam var. Ama evde yoksa dert etmeyin)
Yapılışı
- Zeytinyağı, lor ve yumurtaları güzelce karıştırın. Yumurtalardan birinin akını üzerine sürmek için ayırmayı unutmayın.
- Damla sakızını 1 çorba kaşığı tozşeker ile havanda un gibi yapın.
- Zeytinyağlı hamur karışımına pudra şekerini ve unu yavaş yavaş yedirin. Ele yapışmayan bir hamur haline gelecek.
- Karbonatı serpin, limonu da karbonatın gözüne gözüne sıkın. Kabaracak. Hızlıca karıştırın bütün hamura.
- Şimdi bu “terbiyeli ve kolay” hamura, toz haline gelen damla sakızı ekleyin. Damla sakızı biraz terbiyesini bozacak, hamur bir anda daha çok un daha çok un diye bağıracak. Kanmayın, eklemeyin.
- Fırını 180 dereceye ısıtın. tepsiye yağlı kağıt serin veya anneanne usulü tepsiyi bol yağlayın.
- Son olarak, ayırdığınız yumurta akını köpürtün, derin bir kaseye varsa susamı yoksa tozşekeri koyun.
- Ellerinizi hafifçe yağlayın, ceviz kadar toplar yapın. Önce yumurta akına, sonra susam veya toz şekere bulayın. Tepsiye dizin.
- 180 derece fırında, 15 dakika kadar pişirin. Gözünüz üzerinde olsun, birden kavrulup sertleşmesin. Pofidik pofidik kabaracak, hatta çatlayacak.
- İyice soğuduktan sonra tepsiden alın. Sakız kokusunu derin derin içinize çekin.
Afiyet şeker olsun!
O bize ozgu sayfiye ortamini ne canli anlatmissiniz en ince ayrinti ve jargonu ile su kisacik yazida. Bana ingiliz roman ve hikayelerinde tasvir edilen kiyida yasam sahnelerini cagristirdi. Ben de ustteki yorumlara katiliyorum. Mutfak disinda da yazmalisiniz.
Ayvalik damla sakizli ve lorlu kurabiye ile o ve biraz ilerideki tatlihanenin oldugu dar sokak burnumda tüttü.
Çok teşekkürler… Yazmayı ben de seviyorum, çok keyif işe benim için. Yüreklendirmeniz için teşekkürler. Blog’umun adı, kitabımdan geliyor zaten. İkinciyi yazamadım, o ayrı. 🙂
Tarifinizi denedim gerçekten harika. Ayvalık Güler pastanesinde yediklerimi hatırlattı bana tıpkı. Kitabınıza ulaşamadım nerden temin edebilirim yardımcı olabilirseniz çok sevinirim
Ceren hanım, seve seve size ulaştırabilirim. Email atıyorum…
Kitabımıza hiç denk gelemedim nereden bulabilirim acaba mutlaka almak isterim başarılarınızın devamını diliyorum tüm tarifleri iz için sonsuz teşekkürler sevgiler
Kitabım 2010 basımlı. Ancak internetten sipariş edebilirsiniz. Bana adresinizi verirseniz, ben size gönderebilirim. pelinulger@gmail.com a yazabilirsiniz.
Şahane bir kurabiye olur kendileri bayılırım sık sık yaparım evdeki herkes de bayıla bayıla yer tek farkla ben üzerine hindistan cevizi buluyorum muhteşem oluyor tavsiye ederim. Yapacak olan herkese afiyetler olsun. Anlatımınız çok akıcı ve anlaşılır kitap yazmayı deneyin derim. İlk olarak Ayvalık ta yemiştim en güzel tatlarından biri… Kabak çiçeği dolması da muhteşem burnumda tütüyor vallahi yazı iple çekiyorum çalışmalarınızda başarılar diliyorum ☺️
Ferah hanım, güzel yorumlarınız için çok teşekkürler. Mutfak Sesleri adıyla bir kitabım var.Bu blog da ondan sonra geldi. Adresinizi verirseniz size bir kopya gönderebilirim.
Sevgiler