Galet… Tart gibi ama daha kolay
Galet, tart kalıbı olmadan, kabaca yapılan tarta benziyor. Görüntü ve kolaylık itibarıyla, son derece kolay, hatta şapada-şupada yapılan, pişirmesi de sanki köy fırınında yapılıvermiş gibi olan, son derece yazlık, son derece kırsal bir tarif. Tart kalıbına ihtiyaç duymadan yapabileceğiniz güzel bir tart. Daha önce defalarca görmeme rağmen, denemek içimden gelmemişti. Nedense, bu hafta gelivereceği tuttu.
Tart, pay, kiş familyasının en sade üyesi galettir. Kalıp istemez, düzgün açmayı gerektirmez, Aman kalıba küçük geldi, yama yaptım, kalın oldu, ortası yırtıldı, yok kenarları düzgün olmadı, uğraştırmaz. Hem meyveli, hem tuzlu pek ala da yapılır. Arada değiştirmeniz gereken tek şey, hamurundaki şeker miktarı olacaktır. Yoksa hamurun geri kalanı tamamen aynı. Un-Yağ-soğuk su.
Bu aralar şeftali ve erik beraberliğine taktıysam da, bu galeti nedense tuzlu istedim. Tazesi olmasına rağmen kuru domates, ızgara kabak ve ızgara patlıcan ve tabii ki bunlara eşlik eden güzel bir keçi peyniri. Kuru domatesin o hafif ekşi ama yoğun tadını ve gevrek dokusunu çok seviyorum. Eh hem kabak hem patlıcan en güzel zamanında. Manzarası mükemmel, tadı daha da şahane. Yoğun, bol kekikli enfes bir yemek oldu. Yanında bol yeşillik salata harika bir akşam yemeği.
Hamuru, pate brise dediğimiz, yağ-un ana maddesiyle, ve eğer şartsa, soğuksu ile yapılan bir hamur. Tercihan elinizi bile değdirmeden, herşeyi çok çok soğukken karıştırmanız lazım. O yüzden eskiden çatalla veya hamur karıştırma bıçaklarıyla yapılıyormuş. Şimdi, atıyorsun hepsini blendera iş bitiyor.
Bu kadar reklamdan sonra tarife geçelim.
Hamur malzemesi
- 1 + 1/2 cup un
- 1 cup mısır unu
- 170 gr tereyağ çok soğuk ve küplere bölünmüş olacak!
- 1/2 cup a yakın çok soğuk su
- 1 yemek kaşığı elma sirkesi (ekstra gevreklik vermesi için)
- 1 tatlı kaşığı Tuz,
- Azıcık taze çekilmiş karabiber,
- 1 tutam toz şeker (eğer tatlı yapacaksanız, o zaman şeker ve tuzun yerini değiştirin)
YAPILIŞI
Ben tartlarda, mısır ununu çok seviyorum. Hem ayrı bir gevreklik veriyor, hem de çıtır çıtır ağıza geliyor yerken. Ama şart değil. Evde yoksa, o zaman 2 cup un kullanmanız yeterli.
Unu, mısırununu, tuzu, şekeri ve taze ekilmiş karabiberi blendera koyun. 3-4 defa çekin. Böylece bütün kurular homojen bir şekilde karışmış ve havalanmış olacak.
İçine küp küp kestiğiniz buz gibi tereyağını ekleyin ve çekmeye devam edin. Karışım ekmek kırıntısı gibi olacak.
Elma sirkesini ekleyin. Son bir defa çekin. Şimdi derin bir kaba alın, ve o çok soğuk suyu ekleyin ve çatalla karıştırın. Artık hamur kıvamına gelip toparlanması lazım. İsterseniz elinizle de çok hızlı ve çabuk şekilde top yapabilirsiniz. Maksat tereyağ erimeden herşeyi birleştirmek. Hamuru top haline getirdiğiniz zaman bile arada yağ parçacıkları göreceksiniz, o sorun değil. Hamur pişerken o parça tereyağlar eriyecek ve galete ekstra kıtırlık katacak.
Top yapabildiğiniz hamuru, ezerek yassı bir yuvarlak haline getirin, streç film ile sarın ve buzdolabına kaldırın. Hamur buzdolabında en az 2 saat kalmalı. Ne kadar soğuk ve sert o kadar iyi. Hatta 2 gün öncesinden bile hazırlayabilirsiniz.
Galeti pişireceğiniz zaman, iki yaprak yağlı kağıt alın. Alttakinin üzerine azıcık mısır unu serpin, buzdolabından çıkardığınız hamuru bunun üzerine yerleştirin. Sonra üzerine diğer yağlı kağıdı serin. Hamuru iki yağlı kağıt arasında arasında açın. Yukarıda verdiğim ölçüler 30 cm ye kadar büyüyor. Hamur başta çok sert ve soğuk olduğu için zorlanacaksınız, üstteki yağlı kağıdı arada kaldırıp tekrar yerleştirmeniz gerekecek. Böylece büyüyen hamura göre esnetmek zorunda kalmayacaksınız.
Ortamın sıcaklığına göre hamur bir anda cıvıklaşabilir, aman dikkat.
Hamurun ortasına istediğiniz içi hazırlayıp koyun. Ancak kenarlardan 3cm kadar (2 parmak gibi yani) boşluk bırakın. Ben bu defa yaptığımda ızgara yaz sebzeleri ve keçi peyniri kullandım. İşte size birkaç alternatif;
- Izgara sebzeler, krem beyaz peynir (Torku’nunkini denemenizi tavsiye ederim)
- Halka halka kesilmiş ve çekirdekleri çıkarılmış domatesler, keçi peyniri, dolmalık fıstık, fesleğen
- Yağlı eski kaşar, veya bergama, üzerine halka halka kesilmiş taze incir. Fırından çıkınca incecik bal.
- Kış için incecik doğranmış ve sotelenmiş pırasa, kabaca parçalanmış beyaz peynir
Malzemeyi yaydıktan sonra, galetin kenarlarını kabaca ortaya doğru kapatın. En dışta kalan malzeme kapadığınız kısmın altında kalacak, köşelerde de hamurlar üstüste gelecek. Kat yerlerinin altında malezmeden kalmasına dikkat edin ki, kenarları yerken kuru kuru kalmasın. İşin güzelliği, bu kapamanın tamamen size özgü, orijinal ve hatta rastgele olması. Tek nokta, malzemenin dışarı taşmasını engelleyecek şekilde bütün galeti dönmek. 7-8 kerede de dönebilirsiniz, 3 kerede de. O tamamen size kalmış. Sonuçta ortaya çıkacak geometrik şekil sizin tercihiniz.
Bu aşamada, eğer hamur çok yumuşadıysa, siz de benim gibi sıcak yaz gününde yapıyorsanız, o zaman fırını 180 dereceye ısıtırken galeti de buzdolabında bekletin. Hamur da kendini toparlasın.
Fırın 180 dereceyi bulunca, yağlı kağıdı doğru fırına veriyoruz. 35-40 dakikada, hamur güzel turuncu bir renk alana kadar pişiriyoruz. Ilık ılık doğru sofraya! Yanında bol salata. İşte hafif ve güzel bir yemek.
Öğlen gelen misafirinize hafif, şık, orijinal bir alternatif değil mi?
Afiyet şeker olsun.