Çocukken, 1970’lerden bahsediyorum. Rumeli caddesi üzerindeki Rio diyorum, Saray pastanesi diyorum. Tabii ki Kapris ve Pelit diyorum. Daha Divan çok lüks iken, Valikonağı üzerinde Rainbow varken, Venüsün ilk zamanları, Markiz’in son anları iken, Deve tellal, pire berber iken, pastanelerden 3 hadi bilemediniz 4 çeşit pasta hatırlıyorum. Ekler, milföy, piramit dilimi ve tabii ki ballı top top pasta. Mahlep kokulu paskalya çörekleri, yağlı kağıt üzerinde satılan kedi dili, ahh bir de burnumun direğini sızlatan Saray pastanesinin kreması. O neydi ya rabbim?! Şimdi maalesef çiğ krema yasaklandı yasaklanalı, tatsız kremalara kaldık.
Bütün bu nostaljik tatlar arasında benim favorilerim milföy ve top top pasta taaa o zamanlardan beri. Alman pastasını pastadan saymıyoruz, o çörek sınıfında. Ama hepsinin ortak noktası o içindeki vanilyalı, bol yumurtalı, pastacı kreması için kanımı akıtabilirim. Bilen bilir, kova kova yiyebilirim.
Daha sonra yıllar geçtikçe, bambaşka pastalar hayatımıza girdi. Art Cafe’nin Pinolisi, Emel Başdoğan’ın pastaları, Ortaköy’deki Torte’nin limonlusu. Ama yok, şimdi pasta deyince o üzeri pırıl pırıl ve çıtır çıtır karamel kaplı “bubuklu” ballı pastalar.. Onların yerini tutan yok.
Haftaiçi özel bir diyet yapan oğlum haftasonu için pasta, krema diye sayıklar hale gelince, istediği şey de birazcık buna benzeyince, hiç beklemeden atladım. Hem yumurta sarısı kullanılacak, hem top top pasta yapılacak, hem pastacı kreması. E daha ne olsun. İnanmazsınız, akşam 6 civarı pastacı kreması, 9 civarı top toplar bitmişti. Arada da akşam yemeği yapıldı, yendi. Öyle bir hamaratlık yani 🙂 Meğer onun istediği kremalı brioche imiş, o da başka ya, neyse… Yapmış olduk, kime niyet kime kısmet yaşgünü pastası oldu ablama, yendi bitti.
Şimdi işlem uzun, ancak parça parça yapılabilecek bir pasta. Püf noktası, yemeğe yakın toparlamanız gerekiyor. Yoksa çok yumuşama riski var. Yaratıcılığınızı sonuna kadar kullanabilirsiniz. İçine dolduracağınız, üzerine dökeceğiniz için alternatifler sonsuz. Ben öncelikle tarifi parçalayıp veriyorum, böylece yönetmesi daha kolay olacaktır. 😀
Choux hamuru için şu genel linke tıklamanızı öneririm. Bu topları yaptıktan sonra işimiz nispeten kolay.
Bu topların içini dolduracağız. Benim gibi tatlı yapacaksanız, seçeneklerimizden sadece ilk aklıma düşenler şunlar,
- en klasiğinden pastacı kreması
- pastacı kremasını lezzetlendirebilirsiniz. Ben kremanın içine
- minik doğranmış çilekler,
- frambuaz,
- yaban mersini,
- rende kumkat kabukları veya
- portakal kabuğu ekliyorum.
- Çikolata seviyorsanız, kremanızı çikolatalı yapabilirsiniz,
- Veya kahveli? Neden olmasın?
- Kahveli portakallı ?
Yok tuzlu yapalım diyorsanız, o bambaşka bir konu. Başka zamana bırakalım derim. Ama bir ipucu, aynı hamur ile bir tarifim daha var 🙂 Peynir lokmaları. Denemeden geçmeyin derim.
Topların içini sabrınız, el beceriniz evde aletiniz varsa, krema toprbası ile sıkarak doldurabilirsiniz veya topu bölüp kaşıkla doldurabilirsiniz. Zaten içine meyva veya taneli, peynirli birşeyler koyarsanız torba ile dolduramazsınız. 😉 İlla kesmek gerekecek.
Servis için öneriler;
- Tek tek yanyana, küçük pastacıklar olarak servis yapabilirsiniz.
- 1 bardak pudra şekerini teflon tavada eritip, karamel yapıp her topun üzerine cazır cazır dökebilirsiniz. Pudra şekerini teflon tavanıza dökün, hafifçe sallayın eşit dağılsın. İçine hiç birşey eklemeyin, sakın karıştırmayın, yoksa top top olur. Orta ateşte sabırla bekleyin erisin, Tavayı hafifçe sağa sola çevirin yeter. Çok sıcakken yavaş yavaş akıtın.
- Pastacı kreması ile birbirine yapıştırıp dağ gibi yapabilirsiniz. Çok gösterişli olur.
- Halka formunda tabağa dizebilirsiniz.
- En klasiğinden 3 top alta, bir top üste nostaljik yapabilirsiniz.
- Derin bir kaseye yığabilirsiniz.
- Yeriniz bolsa, topları yanyana yapıştırarak harfler bile yapabilirsiniz.
- Kocaman bir karton koniye alttan başlayarak yapıştıra yapıştıra dizebilirsiniz.
- Üzerine bitter çikolata eritip dökebilirsiniz. Ama öyle profiterol gibi bol bulamaç değil de, hafifçe, lezzetlendirip renklendirecek kadar.
En son üzerine, aralara bezeler, yaprak badem, meyvalar ile zenginleştirebilirsiniz. Daha çeşit çeşit, şekil şekil.. Artık size kalmış.
Hafif, puf, enfes! Yaratıcılığınızı körükleyecek birşeyler.
Haydi kolay gelsin!