Derken, Pelin hanım fark eder ki, Damla çikolatalı kurabiye tarifini blog’a yazmamış !! Kitabın ilk hikayesi (Kaan’ın damla Çikolatalı Kurabiyesi), hani neredeyse kitabın kaynağı olan tarif buraya nasıl girmemiş anlamadım. 2-3 ayda bir mutlaka pişen, face’te, instagram’da sürekli paylaştığım kurabiyeleri buraya yazmamak ayıp olmuş.
Şimdi tabii, maddi olarak bakarsak, demem lazım ki, buraya tıklayın, kitabı satınalın, tarifi de oradan okuyun. Ama ben detaylı yazacağım. Ben adam olmam. 🙂
Öncelikle, hikayenin hikayesini anlatayım;
Çalışmaya ara verdiğim dönemde, bir arkadaşıma yaşgünü hediyesi verecektim. Enteresan birşey olsun diye araştırırken, çok sevdiği bu damla çikolatalı kurabiyeyi, tarifiyle ve malzemeleriyle beraber şık bir paket yapıp vereyim dedim. Tarifi, kuru kuru yazmak yerine, oturdum hikaye gibi yazdım. Sonra bu yazma işi çok hoşuma gitti. Bir tarif, bir tane daha derken, karşınıza Mutfak Sesleri romanı çıktı.
Bu damla çikolatalı kurabiye ise en favori kahvaltılık bizim evde. Evdeki malzemeye göre esmer şekerle veya tamamen beyaz şekerle, bademli veya cevizli, tereyağ ile veya bazen margarinle yapabiliyorum. Hepsinin bir etkisi var mutlaka…
Misal, tereyağ ile yaptığınız zaman, kurabiyeler pişerken yayılıyor. Böylece incecik kurabiyeler yapabiliyorsunuz. Margarin kullandığımda ise, kurabiyeler daha formunu tutuyor. O zaman daha yüksek ve daha yumuşak oluyorlar.
Esmer şeker daha sakızımsı oluyor. Çiğnemesi zevkli. Normal beyaz şekerle yaptığımız zaman ise, daha kıtır oluyor.
Bademle daha zengin oluyor. Cevizle daha da besleyici tabii. Badem cevize göre daha sert olduğu için daha küçük ufalamak gerekli.
Şimdi gelelim tarife;
Fırınımız 175 derecede ısınacak. Önce fırını yakalım.
1 cup tereyağı (230 gr) mikrodalgada 30 sn çevirin. Biraz yumuşasın.
İçine 1/2 cup (100 gr) esmer şeker + 1 cup (100 gr) beyaz şeker veya tamamen 1,5 cup beyaz şeker ilave edip, mikserle iyice çırpın. İstediğiniz lezzet daha gevrek, sakızlı bir lezzet ise, esmer şekeri artırın. Daha sadec bir kıvam içinse beyaz şekeri.
Daha sonra çırpmaya devam ederken, 2 yumurtayı ekleyin, 2,5 cup (320 gr) unu yedire yedire ekleyin.
En son, vanilya ve 1/2 tatlıkaşığı karbonatı da ekledikten sonra, mikser ile işimiz bitiyor.
1,5-2 cup iri doğranmış cevizi ve 1,5 cup damla çikolatayı spatula ile ekleyin. Bu ölçüleri grama çeviremedim 🙁 Ama bardak olarak ölçebilirsiniz. aynı miktarda ceviz ve çikolatayı kullanmanız yeterli. Mikser ile eklediğiniz zaman, daha da fazla ezilme riski oluyor. O yüzden ben bunlar spatula ile karıştırmayı tercih ediyorum.
1 portakalın kabuğunu rendeleyip koymak ekstra bir lezzet katıyor. Ama isterseniz es geçebilirsiniz tabii.
Bu tariften 3 tepsi kurabiye çıkıyor. Dolayısıyla ciddi fazla bir miktar. Ben bu hamurun yarısını buzdolabı poşeti ile derin dondurucuya kaldırıyorum. Gerektiği zaman çıkarıp, eritip pişiriyorum, yine şahane oluyor.
Hamuru buzdolabında biraz bekletmek, hem gevrekliğini artırıyor, hem de elle şekil vermesi (içindeki yağ sertleştiği için) daha kolay oluyor.
Yağlı kağıt serdiğiniz fırın tepsisine, aralarında boşluk bırakarak, ceviz büyüklüğünde parçalar koyun. Sonra da kaşık veya ıslattığınız spatulanız ile üzerinden bastırın. Pişerken daha da yayılacak, çok düzgün olması gerekmiyor.
Ben bazen, tepsiye tane tane koymak yerine, bütün olarak da koyuyorum. O durumda, fırından çıkar çıkmaz (13-15 dakika kadar, yanları kızaracak kadar) bıçakla dikdörtgenler kesiyorum. Farklı bir sunum sağlıyor. Oğluşun dediğine göre, süte batırması daha kolay oluyormuş. Tabii 4 tarafı da kesik olduğu için sütü daha da iyi (yutkundum resmen) emdiği kesin. 🙂
Tepsileri fırından çıkardığınız zaman, kurabiyeler hala yumuşak olacak. Merak etmeyin, soğudukça sertleşecek, kıtır kıtır gevrek olacaklar. Kurabiyeler iyice soğumadan tepsiden almayın. Gerçekten oda sıcaklığına geldikleri zaman, hava almayan bir kutuya koyabilirsiniz. Uzun zaman dayanacakları garantisini veremiyorum tabii. Mutfak git-gelleri arasında çabucak tükenecekleri kesin. İyisi mi siz minik minik yapın kurabiyelerinizi de, çok kalori yığılması olmasın.
Pelin hanım, öncelikle tarifleriniz için çok teşekkür ederimBen bir erkek olarak dahi kolaylıkla uygulayabiliyorum.Kızlarım ve torunum sizin tarifinizle yaptıklarımı artık eşim yerine benden istiyorlar.Yalnız bir ricam var: eğer mümkünse ölçüleri cup yerine her evde bulunabilecek ölçülerle vermenizi rica ediyorum.
Ağzınızın tadı her zaman yerinde olsun diyor, saygılar sunuyorum.
Cüneyt bey, Hemen ölçüp gram olarak yazacağım. Ama o zamana kadar, kolay bir bilgi olması açısından, 1 cup, 250 cc’ye denk geliyor. Bu da bir fincana yakın, ya da azıcık daha fazla. Ama haklısınız. Bazen, en ufak değişiklik bile lezzet farkı, kıvam farkı yaratıyor.
Bundan sonra, daha dikkatli olacağım. Öneriniz için teşekkürler.