Elmalı tahinli tart

Sonbahar gelince, ister istemez elmalı tariflere dönüyorum. Elmalı klasik apple pie’da tutun, annemin nostaljik elmalı tartına veya en hafifinden elmalı görünmez kek‘e yapılacak, denenecek pek çok tarif var.  Ama yetmez! Bu deli kadına yeni yeni tarifler lazım.

Geçenlerde klasik bir balık / meyhane lokantasına gittiğimizde ampul yandı bende. Tatlı olarak en klasik tatlı geldi sofraya. Fırında helva. Altına da elma rendelemişler, daha da hafiflemiş, sulu sulu cızır cızır. Bunu tarta koysak da güzel bir kış çay sofrasına uymaz mı dedim. Başladım uğraşmaya.

Elmalı Tahinli Tart

Önce galet hamuru ile denedim. Ama hamur zaten yağlı, bir de üzerine tahini koyunca, daha bıçağı değdirince kırılan bir hamur oldu. O zaman daha sert bir hamur olsun diye, bu defa klasik tart hamuruna döndüm.

İşte sonuç….

Ta daaaa……

Elmalı Tahinli Tart

Hamur enfes, evet yine kırılgan, ama daha dayanıklı. Çifte pişme ile sertleşti iyice. Dolayısıyla üzerindeki tahine dayanıklı oldu. Elmalar tahini hafifletti. Kabukları çok güzel bir görsellik katıyor. Üzerine de azıcık tarçınlı tozşeker serpince, enfes!

Haydi tarife geçelim.

Malzemeler

Önce tart hamurumuzu yapalım. Dediğim gibi, tahin de ekstra yağ kattığı için, tart hamurundaki yağı biraz azalttım. Şöyle ki;

  • 250 gr un
  • 150 gr oda sıcaklığında tereyağ
  • 1 yumurta sarısı
  • 85 gr pudra şekeri
  • 1 çimdik tuz

Bu malzemelerin hepsini yoğurup güzel bir hamur yaptım. Fırını 180 dereceye getirdim. Bu arada, hamuru valide sultanın gönlüne göre dikdörtgen tart kalıbına yerleştirdim. Sonra fırın ısınana kadar buzdolabına attım.

Valide sultanın gönlüne göre, çünkü tertip severiz. Ona iki defa galet yaptım, kaba geldi, hele hele servis yapılması falan ı-ıh yok, beğenmedi. Asker gibi, pürüzsüz, net olacak tabakta. 🙂

Elmalı Galet

Fırın 180 dereceye gelince, tartın üzerini yağlı kağıt ile kapayıp, kabarmasın diye bir de fasülye yığıp fırına attım. 15 dakika o şekilde, sonra bir 10 dakika da üzeri açık olarak pişirdim. Bu pişirma tarzına “blind baking” deniyor. Daha önceki tart tariflerimde de görmüşsünüzdür.

Tart hamuru biraz soğurken, içindeki tahin tabanını yaptım;

  • 1/2 bardak tahin (ben organik Cityfarm kullandım)
  • 1/4 bardak toz şeker
  • 1 yumurta

Önce tahin ile şekeri çırptım. Tam eritmeyi başarmadım. Ama iyice karıştı. Sonra içine yumurtayı ekledim. O anda, karışım ciddi sertleşti. Çatalın izi oluşuverdi. Bu karışımı ılınmış tart hamurunun üzerine yaydım.

Tart hamurunu bir gün önceden pişirip bekletebilirsiniz. İşiniz kolaylaşır.

Tahinin üzerine incecik dilimlediğim elmaları dizdim. Bu birlikteliği tarçın taçlandırır deyip, azıcık da tarçın ve tozşeker serpip doğru fırına. 20 dakikada, elmalar yumuşadı, lezzetler harmanlandı. Fırın kapatıldı, tart fırında soğudu.

Şimdi kilit nokta. Tartı ilk yaptığımda, oda sıcaklığında bekletmiştim. Tahin hala yumuşaktı. İkinci denememde, buzdolabında beklettim. Bence, biraz daha iyi oldu, tahin kendini çekti, hafifçe sertleşti.

Sonuç, enfes tereyağı kokusu, “Ay dur altındakini bilicem” muamması, ve damakta dağılan tart tabanı…. Denemeyen bilemez. Eh ben de herkese yetişemem. Deneyenler, denemeyenlere anlatsın, denemek isteyenler de mutfağa yollansın 🙂  Afiyet şeker olsun!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.