Viyana Kiflesi

Vanilyalı, bol pudra şekerli, bir kurabiye. Un kurabiyesi gibi, ama değil. Hani un kurabiyesine en güzel alternatif diyelim. Valide Sultan’ın en eski yemek defterlerinde bile olan, ve temize çekilen her deftere de taşınan ünlü bir tarif.

Valide sultan’a sorduğum zaman, bunun onun ünlü vanilyalı ay kurabiyesi  olmadığını söylerdi. Ama denememiştim. Şimdi yine eski defterleri karıştırırken bu çıktı önüme, eh artık denemek şart oldu. İşte ancak o zaman farkettim ki, tarifin adı Viyana Kiflesiymiş, Vanilya kiflesi değil! İyi mi? Yıllarca ben vanilya kiflesi dedim, zarif annem de hiç düzeltmedi.

İnternette kifle veya Viyana Kiflesi diye araştırınca, HİÇ BİR ŞEY bulamadım.  Bu da bana inanılmaz geldi. En yakını kifli diye birkaç tarif vardı, ama onlar da, mayalı hamurdan yapılan bir tatlı çörek… Yok, neyse orijinale dönelim dedim, eski ama en eski defteri açtım. Hani bana ilk verdiği, üzerinde hala kızlık soyadı yazan (belli ki nişanlıyken yazmaya başlamış) defteri.

Şimdi dedikodu zamanı; defterde pek çok tarif var. Ama belli ki hiç denenmemiş, sadece kopyalanmış bir yerlerden. Gramajlar 280 gr gibi, valide sultanın hep hiç yapmadığını söylediği mayalı tarifler de gırla 🙂 Hele bazı tarifler çok anlaşılmaz. Tam gençkız defteri yani. Hevesli, ama tecrübesiz

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Haydi dönelim tarife.

Malzemeler

  • 280 gr un
  • 210 gr tereyağ
  • 1 yumurta sarısı
  • 150 gr fındık (bende badem vardı)
  • 70 gr pudra şekeri

Yapılışına geçince, çuvalladım. Bundan sonrasını akıl yürüterek yaptım. Çünkü defterde, fındığın nasıl koyulacağını yazmamış, sadece hamura eklemişti. Bütün bütün eklenmeyeceğine göre, un yapıp eklenecek diye karar verdim.

Unu ve yağı yoğurarak ekmek kırıntısı kıvamına getirdim. Sonrasında, içine yumurta sarısını koydum, ve pudra şekerini ekledim. En son irice çekilmiş bademleri de ekledim, güzelce yoğurdum. Eğer bademleri çok iri bırakırsanız, kurabiyeyi şekillendirirken kendilerini gösteriyorlar. Kötü mü? Hayır, sadece bilin diye söyledim 🙂

Valide sultan’ın alamet-i farikası olan vanilyalı ay olarak bilinen un kurabiyesinin hamuru kadar yumuşak bir hamur olmadı. Orası kesin. Ama yine de elle kolay şekillendirilen bir hamur oldu. Tarifte yazdığı gibi ay şeklini verdim. yine, ve tabii ki yine anneminkilerden daha büyük oldu. O zarif ve narin ve kibar ayları yapmayı beceremedim yine. 🙂

Sonra 175 derecede ısıttığım fırına verdim. 12-14 dakika arası pişiyor. Rengi çok değişmeden, fırından çıkarın derim. Altları hafifçe renklensin ama. Fırından çıkar çıkmaz üzerine bol pudra şekeri serptim.

Bir çeşit un kurabiyesi. 🙂

Şimdi, tadanların yorumları şöyle;

  • Aaa bu aylar farklı. Nesi farklı? Ne koydun sen?
  • Un kurabiyesi gibi ağzımda yayılmıyor, daha kıtır.
  • Bunlar daha güzel!
  • Yok ben vanilyalı ayları daha çok seviyorum!

Yani anlayacağınız, eğer un kurabiyesinin veya Valide Sultan’ın vanilyalı aylarının sizin hoşunuza gitmediğini, kurabiyelerin ağzınızda yayılmasından hoşlanmadığını söylüyorsanız, ama güzel bir un kurabiyesi arıyorsanız, bu tarif tam size göre. Daha kıtır (Hay Allah’ım 1 yumurta sarısı nelere kadir!) daha farklı bir tat.

4 Replies to “Viyana Kiflesi”

  1. Pelin’ciğim, evinde tattığım topların da benzer bir tarif ile yapıldığını düşünerek yukarıdaki tarife baktım. Bu konuda biraz cahil olduğum için, fındık veya bademin kavrulmuş mu, yoksa çiğ mi olduğunu sormak durumunda kaldım 🙂

    • Çooook teşekkürler. Bence bu biraz da almanca bilmenin faydaları 😉 Kifle ile kipfler arasında bir bağlantı kuramazdım… Anneme de ileteceğim. Saygılar!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.